Tienduizenden Nederlanders slachtoffer van dubieuze grondhandel

Een lap eigen grond voor een schappelijke prijs op een gunstige locatie. Het klinkt veelbelovend, maar de handel in kleine percelen landbouwgrond heeft een schaduwkant. Grondhandelaren verkopen massaal landbouwpercelen met de belofte dat er op korte termijn gebouwd mag worden. Het tegendeel blijkt echter waar, meldt RTL Nieuws. 'Het zijn gladde verkopers die het goed weten te vertellen.'

Tienduizenden+Nederlanders+slachtoffer+van+dubieuze+grondhandel
© Huisman Media

Tienduizenden beleggers kopen dit soort percelen in de veronderstelling dat er ooit huizen op gebouwd mogen worden. De oorspronkelijke grondhandelaar heeft het landbouwveld in zijn geheel gekocht en opgeknipt in vakken bij het Kadaster. Zo kun je de kleinere percelen weer doorverkopen.

Met behulp van het Kadaster bracht RTL Nieuws deze dubieuze grondhandel in kaart. De gemiddelde prijs voor een vierkante meter landbouwgrond is de afgelopen zeventien jaar ongeveer 4,50 euro geweest. Nu grondhandelaren diezelfde grond in stukjes hebben geknipt bij het Kadaster, vangen ze er gemiddeld 55 euro per vierkante meter voor. Sinds 2005 ging in deze handel naar schatting 384 miljoen euro om. De meeste beleggers zijn hun geld kwijt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    25° / 13°
    70 %
  • Vrijdag
    14° / 11°
    80 %
  • Zaterdag
    18° / 8°
    20 %
Meer weer