Belgische boeren protesteren tegen aankoop landbouwgrond door supermarkt

Boerenorganisaties Fugea en Boerenforum in België protesteren met een stickercampagne in Colruyt-supermarkten tegen de aankoop van landbouwgrond door de retailer. Dat meldt de Belgische landbouwnieuwswebsite Vilt.

Belgische+boeren+protesteren+tegen+aankoop+landbouwgrond+door+supermarkt
© Vilt

Uit onderzoek van nieuwswebsite Apache blijkt dat Colruyt Group de afgelopen jaren 175 hectare landbouwgrond heeft opgekocht. Volgens de boerenorganisaties pleegt Colruyt hiermee 'landroof'. 'Landbouwgrond is geen supermarkt en Colruyt moet stoppen met hun verticale integratie in de voedselketen', vinden zij.

Volgens de actievoerders drijft de supermarktketen de grondprijzen op, waardoor boeren er niet meer tegen kunnen opboksen. 'Ik wilde grond kopen die ik al bewerkte, maar Colruyt bood de eigenaar vier keer de marktprijs. Ik kon dit onmogelijk evenaren', laat een jonge landbouwer aan Vilt weten. Ook zou Colruyt 'vermijden om loopbaanpachtcontracten af te sluiten met de boeren en stelt het enkel seizoenscontracten op met onbekende voorwaarden'.


Colruyt ontkent

Colruyt ontkent dat het bedrijf boven de marktprijs gronden opkoopt. 'We merken zelf ook dat de prijzen in bepaalde regio's stijgen en stappen bewust niet mee in transacties die hoger liggen dan de marktprijs.' Volgens de supermarkt is de paar honderd hectare grond die ze heeft veel te beperkt om invloed te hebben op de grondprijs.

De supermarkt nodigt de boeren uit voor een gesprek. Volgens Colruyt is ze een van de belangrijkste afnemers van de Belgische landbouwers. 'In onze rekken zijn producten van bijna zesduizend Belgische landbouwbedrijven te vinden en we hebben rechtstreekse samenwerkingen met niet minder dan zeshonderd kleine en grote landbouwbedrijven', laat de supermarktketen weten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer