Europese prijs voor tomaten ruim boven vijfjarig gemiddelde

De gemiddelde prijs voor tomaten in de Europese Unie ligt al het gehele jaar ruim boven het vijfjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de nieuwste versie van het European Tomato Dashboard van de Europese Commissie. Ook in Nederland ligt de prijs voor tomaten hoger dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Europese+prijs+voor+tomaten+ruim+boven+vijfjarig+gemiddelde
© Thierry Schut

De gemiddelde prijs voor tomaten komt voor de Europese Unie in november uit op 149 euro per 100 kilo. Dat is ruim boven het vijfjarig gemiddelde, dat voor de genoemde maand uitkomt op 134 euro per 100 kilo. De afgelopen maanden steeg de tomatenprijs ook al ruimschoots uit boven het gemiddelde, waarbij vooral februari en maart opvielen. In februari lag de gemiddelde prijs 70 euro hoger dan het gemiddelde. In maart was dat verschil 72 euro.



Kijken we naar vier van de belangrijkste tomatenlanden, dat zijn Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje, binnen de Europese Unie, dan springt vooral Italië eruit. Voor de maand november komt de gemiddelde prijs uit op 217 euro per 100 kilo. Dat is 36 euro meer dan de gemiddelde prijs over de afgelopen vijf jaar, zo toont het Tomato Dashboard aan. In tegenstelling tot de drie andere tomatenproducerende landen blijft in Italië echter ook het prijsniveau van 2021 op ruime achterstand.


Nederlandse prijs ook bovengemiddeld

De gemiddelde prijs voor tomaten komt in Nederland in november uit op 116 euro per 100 kilo. Dat iets lager dan in dezelfde maand vorig jaar. Toen stond de gemiddelde prijs op 120 euro per 100 kilo. Overigens is de maand november wel de enige maand waarin de Nederlandse tomatenprijs onder het niveau van één jaar eerder is gezakt. Over het algemeen geldt dat ook in Nederland de prijs dit jaar bovengemiddeld is.



Vooral aan het begin van het jaar was het verschil met het vijfjarig gemiddelde groot. In januari lag de Nederlandse tomatenprijs 156 euro hoger dan het gemiddelde. Dat verschil was in februari zelfs 162 euro. De Spaanse markt is nog extremer. In februari en maart kwam de tomatenprijs daar 74 euro hoger uit dan het vijfjarig gemiddelde. Later in het jaar zakte de prijs wel fors terug, tot 93 euro per 100 kilo in augustus. Dat is dan weer 10 euro onder het gemiddelde en zelfs 40 euro lager dan in augustus 2021.


Prijsstijging reëel

Hoewel de gemiddelde prijs voor december nog niet bekend is, wijst de trend van de afgelopen jaren in alle landen op een stijging. Eén jaar geleden steeg de prijs in Nederland tussen november en december bijvoorbeeld 52 euro per 100 kilo. Het Europees vijfjarig gemiddelde toont voor diezelfde periode een prijsstijging van 11 euro per 100 kilo, aldus het Tomato Dashboard. Ook in Italië, Spanje en Frankrijk lijkt een prijsstijging van circa 10 euro reëel.

Er kan natuurlijk wel een kanttekening geplaatst worden bij de bovenstaande cijfers. De kosten voor bijvoorbeeld energie en verpakkingsmaterialen zijn immers ook gestegen. De vraag is dus of tomatentelers in Nederland, Frankrijk, Italië en Spanje echt wat hebben gemerkt van die gestegen prijzen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer