Leverbotinfectie schapen ondanks extreem droog weer

Royal GD heeft in september en november acute en chronische leverbotinfectie vastgesteld bij enkele schapen. Omdat 2022 zich kenmerkte door lange periodes met erg droog weer, was de verwachting dat de infectiedruk op leverbot beperkt zou zijn.

Leverbotinfectie+schapen+ondanks+extreem+droog+weer
© Han Reindsen

Uit de tankmelkmonitoring bij melkkoeien blijkt ook dat daar het aantal besmettingen echter beperkt is. 'Desondanks kunnen problemen met leverbotziekte optreden wanneer in gebieden de omstandigheden gunstig zijn, zoals bijvoorbeeld in geval van verhoogde grondwaterstanden', meldt GD. Chronische leverbotinfecties kunnen door middel van mestonderzoek worden opgespoord.

Door middel van bloedonderzoek op antistoffen bij lammeren van dit voorjaar kan ook worden gecontroleerd of ze de afgelopen maanden een infectie hebben doorgemaakt. Een behandeling tegen leverbotziekte moet alleen worden uitgevoerd wanneer een infectie is aangetoond.


Gebrek aan financiering

Tot enkele jaren geleden werd door de Werkgroep Leverbotprognose jaarlijks een voorspelling afgegeven met betrekking tot de risico's op problemen als gevolg van leverbotinfecties. Tevens vond er monitoring op het voorkomen van resistentie voor leverbotmiddelen plaats. Vanwege gebrek aan financiering zijn de werkzaamheden van de werkgroep stopgezet. Daarmee ontbreekt een goed onderbouwd overzicht over de verwachtingen van leverbotziekte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer