Leeftijd veestapel acht tot negen maanden boven landelijk gemiddelde

Melkveehouder Luc Diepman uit het Overijsselse Dalfsen heeft 140 melkkoeien. De gemiddelde leeftijd van zijn veestapel ligt acht tot negen maanden boven het landelijk gemiddelde. 'Wij streven op dit bedrijf naar koeien die oud kunnen worden.'

'Als je dat voor ogen hebt, is het elke keer de vraag op het moment dat je een koe denkt te gaan insemineren: 'Kan hij volgend jaar nog een jaar mee?'. Als je denkt dat hij nog een lactatie kan maken, ga je insemineren en bereik je echt wel dat je veestapel ouder wordt', licht Diepman toe.

Het is wel zoeken naar hoeveel jongvee moet worden aangehouden. 'Dat is een obstakel. Wij willen absoluut niet aankopen, dus het is zoeken naar een balans. Je wil ook weer niet zo weinig aanhouden dat er een gat valt. Het gaat met ups en downs.'


Economische voordelen

De langere levensduur levert ook economische voordelen op. 'Het duurt twee jaar voordat jongvee produceert. Elk dier dat je minder aan hoeft te houden, is twee jaar minder aan de voerbak zonder dat het productie levert. Dus dan is het wel in euro's uit te drukken dat het geld oplevert.'

De grootste uitdaging is volgens de melkveehouder je niet uit het veld laten slaan door een koe die een jaar even wat ondergemiddeld produceert. 'Op het moment dat een koe het een jaartje wat slechter doet, is dat geen argument om niet meer te insemineren. Je hebt die koe twee jaar in opfok gehad. Maar je moet ook weer niet te snel insemineren. Daar kun je echt wel wat mee bereiken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer