Levensproductie Nederlandse koeien stijgt tot recordniveau

De gemiddelde levensproductie van de melkkoeien in Nederland is in het boekjaar 2021-2022 gestegen met bijna 1.800 kilo tot 37.401 kilo melk bij afvoer. Daarbij nam de levensduur van de koeien toe met bijna twee maanden. Nooit eerder hadden deze dieren zo'n hoge levensproductie.

Levensproductie+Nederlandse+koeien+stijgt+tot+recordniveau
© Twan Wiermans

Dit blijkt uit de jaarstatistieken van de melkproductieregistratie (mpr) van coöperatie CRV. De cijfers over het boekjaar van september 2021 tot september 2022 zijn op 12 oktober gepubliceerd.

De koeien die werden afgevoerd van de Nederlandse melkveebedrijven, produceerden in hun leven gemiddeld 37.401 kilo melk met 4,37 procent vet en 3,57 procent eiwit. Daarmee komt de productie van vet en eiwit 145 kilo hoger uit dan vorig jaar en wordt met 2.971 kilo de mijlpaal van 3.000 kilo genaderd.

De hogere levensproductie is onder andere te danken aan een 53 dagen langere levensduur. Daarnaast produceerden de afgevoerde Nederlandse koeien gemiddeld 300 gram meer melk per melkdag, dit jaar gemiddeld 29,3 kilo.


Lijst van bedrijven

De lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie wordt net als vorig jaar aangevoerd door Arie Jan Rosegaar in het Drentse Pesse. Zijn veertig koeien, die gemiddeld 8 jaar en 2 maanden oud waren, noteerden een gemiddelde melkproductie van 72.190 kilo melk met 4,20 procent vet en 3,39 procent eiwit, resulterend in 5.480 kilo vet en eiwit.

De lijst van bedrijven met de hoogste levensproductie van de afgevoerde koeien wordt dit jaar aangevoerd door maatschap Mulder in het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug. De veehouders voerden afgelopen jaar twaalf koeien af met een gemiddelde leeftijd van 10 jaar en 3 maanden en een gemiddelde levensproductie van 76.413 kilo melk met 4,46 procent vet en 3,49 procent eiwit, resulterend in 6.080 kilo vet en eiwit.

Voorheen werden ook de bedrijven en koeien met de hoogste melkproductie gepubliceerd. Deze cijfers zijn nu niet bekendgemaakt, omdat niet ieder bedrijf met naam en woonplaats wil worden genoemd. Vanuit de publieke opinie is er veel weerstand tegen een hoge melkproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer