Klauwen effectief desinfecteren zonder giftig formaline

'Kan ik jullie middel in een voetenbad doen om klauwen te desinfecteren?' is een vraag die de hygiëne-experts van Watter in het Drentse Tynaarlo regelmatig ontvangen van klanten. Daarop besloten zij aan de slag te gaan en een eigen klauwdesinfectiemat te ontwikkelen, behorende bij het Watter-systeem. En met succes; de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft de mat al aan de MIA/Vamil-lijst voor duurzame investeringen toegevoegd.

Klauwen+effectief+desinfecteren+zonder+giftig+formaline
LTO Ledenvoordeel
© Watter

In de melkveesector speelt klauwgezondheid een grote rol. Volgens Royal GD heeft kreupelheid een negatief effect op de voeropname, melkgift, vruchtbaarheid, levensduur en het welzijn van koeien. Wegens de effectiviteit, lage kosten en het gemak is formaline een veelgebruikt middel. Maar dit is tegelijkertijd erg impopulair onder zowel boeren als koeien wegens de bijtende en giftige eigenschappen.

Vandaar dat dierenwelzijnsorganisaties als Wakker Dier oproepen om het middel niet meer te gebruiken. Maar voor veehouders moet er natuurlijk wel een vervangend middel zijn dat minstens zo krachtig en voordelig is. En dat bestaat.


Duurzame oplossingen

Al meer dan tien jaar biedt Watter duurzame oplossingen voor de hygiëne op veehouderijen. 'Mensen die al bekend zijn met ons systeem, weten dat dit op locatie een krachtig, biologisch afbreekbaar desinfectiemiddel produceert', zegt microbioloog Tim van den Toorn van Watter.

De klauwdesinfectiemat kan continu in de stal blijven liggen en dat resulteert in gebruiksgemak

Tim van den Toorn, microbioloog bij Watter

'Op melkveehouderijen wordt dit veelal ingezet om drinkwater te zuiveren, maar met zo'n eigen 'desinfectiefabriek' zijn de mogelijkheden natuurlijk legio. Vandaar dat we continu onderzoek doen naar wat het desinfectiemiddel nog meer kan betekenen. Dit biedt meerwaarde aan ons systeem en helpt tegelijkertijd de sector verduurzamen. Het Watter-desinfectiemiddel is namelijk zeer effectief bewezen en kan volgens voorschriften veilig worden ingezet op veehouderijen', licht Van den Toorn toe.


Meer contactoppervlakte

Op basis van veelbelovend onderzoek met studenten van Aeres Hogeschool heeft Watter ervoor gekozen om een eigen desinfectiemat te ontwikkelen die wordt aangesloten op het Watter-systeem. 'Een klauwdesinfectiemat heeft als voordeel dat deze meer contactoppervlakte heeft met de poten. De poten worden aan alle kanten ondergedompeld', legt de microbioloog uit.


Door de verende werking van de mat worden de poten volledig ondergedompeld.
Door de verende werking van de mat worden de poten volledig ondergedompeld. © Watter

'Daarbij hebben we ervoor gekozen om de bovenkant van de klauwdesinfectiemat af te dekken en de mat aan te sluiten op het Watter-systeem. Hierdoor wordt de mat minder vuil en automatisch aangevuld met vers middel. Dit komt ten goede aan de werkzaamheid van het middel en voorkomt kruisbesmettingen door een uitgewerkt middel', vervolgt Van den Toorn.

'Dit alles leidt tot een mat die continu in de stal kan blijven liggen. Dat resulteert in gebruiksgemak en meer momenten dat de klauwen worden ontsmet zonder enige last voor de koe of de boer.'


In de melkveesector speelt klauwgezondheid een grote rol.
In de melkveesector speelt klauwgezondheid een grote rol. © Watter


Extra voordeel met 36 procent MIA en 75 procent Vamil

Om ondernemers te stimuleren om te investeren in duurzame innovaties, bestaan de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee profiteert u van een investeringsaftrek en een vervroegde afschrijving van milieuvriendelijke technieken. Wanneer u investeert in het Watter-systeem in combinatie met een of meerdere klauwdesinfectiematten, kunt u dit jaar nog gebruikmaken van deze subsidie. De investeringsaftrek via de MIA is 36 procent en via de Vamil mag u 75 procent van de investering willekeurig afschrijven. U slaat daarmee drie vliegen in één klap: u profiteert van de voordelen van continue klauwdesinfectie, u kunt afscheid nemen van formaline én u bent verzekerd van schoon drinkwater voor uw koeien. Kortom, een duurzame investering voor meer rendement. Wilt u weten wat dit voor u kan betekenen? Neem dan contact op met LTO Ledenvoordeel.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel