Ouderdierbedrijf in Uden getroffen door vogelgriep

Op een bedrijf met vleeskuikenouderdieren in het Noord-Brabantse Uden is vogelgriep vastgesteld . Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 46.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Ouderdierbedrijf+in+Uden+getroffen+door+vogelgriep
© Marcel Berendsen

Het getroffen bedrijf ligt niet in het pluimveedichtgebied. In de 1 kilometerzone ligt één ander pluimveebedrijf. Dit bedrijf wordt door de NVWA gescreend en bemonsterd op vogelgriep en 14 dagen intensief gemonitord door GD.

In de 3 kilometerzone liggen 5 pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden door de NVWA gescreend en bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 82 andere pluimveebedrijven, waaronder een pluimveeslachterij. Daarom wordt een voorgeschreven route naar deze slachterij vastgesteld (een 'corridor').


Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Bezoekverbod en ophokplicht

Er gelden landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers geldt een doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Sinds 5 oktober 2022 is ook de landelijke ophok- en afschermplicht van kracht. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  8° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -3°
  10 %
 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
Meer weer