LTO: alleen stoppen met preventief ruimen als het verantwoord is

LTO Nederland wil alleen stoppen met het preventief ruimen van gezonden dieren als het risico op verdere verspreiding van vogelgriep is uitgesloten. Dat stelt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP.

LTO%3A+alleen+stoppen+met+preventief+ruimen+als+het+verantwoord+is
© Vidiphoto

De Jong reageert op de oproep van voorzitter Bart-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Hij pleit er in het AD voor dat er een einde komt aan het preventief ruimen van kippen en kalkoenen vanwege vogelgriep. 'Gezonde dieren die vergast worden, dat wil niemand', zegt Oplaat.

De Jong vindt dat die oproep meer nuance vraagt. 'We willen er ook graag vanaf, maar dan wel verantwoord. We hebben het niet voor niets gedaan, hoe vervelend het ook is. We willen een situatie als in 2003 voorkomen. Destijds liepen we steeds achter de feiten aan. De ziekte verplaatste zich waardoor er steeds nieuwe bedrijven geruimd moesten worden. Het vermoeden is dat er dit voorjaar een besmetting is geweest tussen een aantal bedrijven. Dat moeten we eerst goed onderzoeken.'

Oplaat vindt de situatie nu anders dan in 2003. 'Toen was er veel angst dat vogelgriep zich zou verspreiden van bedrijf naar bedrijf, bijvoorbeeld via de veearts of een vertegenwoordiger. Maar nu is de gedachte veel meer dat de griep een bedrijf wordt binnengebracht via wilde vogels.' Er kan daarom beter worden gekozen voor het beter monitoren van bedrijven in de omgeving van een besmettingshaard, stelt de NVP.


1 kilometerzone

De discussie over preventief ruimen van gezonde dieren in de omgeving van een besmet bedrijf staat sinds vorige week op de agenda. Toen besloot landbouwminister Piet Adema om niet alle bedrijven binnen de 1 kilometerzone van het met vogelgriep besmette bedrijf in het Gelderse Lunteren te ruimen.


Vanwege het niet tijdig kunnen ruimen door andere uitbraken en een bezwaarprocedure is er langer dan normaal over gedaan om alle bedrijven in de 1 kilometerzone te ruimen. De landbouwminister heeft besloten dat in dit specifieke geval de toegevoegde waarde van het preventief ruimen van de overige bedrijven waarschijnlijk beperkt is en zag ervan af.


Levering CO2

Adema wees er eerder op dat het ruimen wordt bemoeilijkt door de beperkte levering van kooldioxidegas (CO2) voor uitvoering van de stalvergassing. Dit heeft met de energiecrisis te maken. 'Dit is mede de oorzaak van het aanbrengen van een prioritering in de volgorde van ruimingen', schreef hij de Tweede Kamer.

Volgens de landbouwminister worden er gesprekken gevoerd met diverse partijen om, binnen door de energiecrisis ontstane de?beperkingen, afspraken te maken over voldoende en tijdige levering van CO2-gas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer