Plantenkweker Beekmans: 'Wederzijds vertrouwen is het sleutelwoord bij overname'

Vroeger was het vanzelfsprekender dat het boerenbedrijf binnen de familie bleef. Theo (62) en Ria Vilier van Vilier Vaste Planten in het Noord-Brabantse Boerdonk kozen ervoor hun bedrijf te verkopen aan oud-stagiair Stan Beekmans (37).

Plantenkweker+Beekmans%3A+%27Wederzijds+vertrouwen+is+het+sleutelwoord+bij+overname%27
© Studio Van Assendelft

Vilier Vaste Planten werd opgericht in 1987 en begon in 1990 met de verkoop van vaste planten. Inmiddels is het bedrijf gegroeid tot 15 hectare waarop vooral vaste planten en siergrassen worden geteeld. De winterharde vaste planten en grassen worden verkocht aan groothandels en stekbedrijven in diverse Europese landen. Daarnaast worden ze via exporteurs buiten Europa verkocht in onder meer Amerika en Canada.

Verder beschikt het bedrijf over een hal waarin planten worden gesorteerd, een hal waarin de spoelinstallatie en de koelcellen staan en ongeveer 4.000 vierkante meter kassen en tunnels waarin stekken worden opgekweekt. 'Op dit moment zijn we bezig om voor deze activiteiten een extra kas te bouwen', legt Stan Beekmans uit. 'Ik ben er trots op dat ik pas een paar jaar in het bedrijf zit en we dit al kunnen doen.'

Beekmans woont al zijn hele leven in het buitengebied en volgde de MAS in Helmond. 'Ik heb destijds ook stage gelopen bij Vilier Vaste Planten en nog een jaar gewerkt', aldus Beekmans. 'Vervolgens heb ik twaalf jaar bij een groente- en zachtfruitkwekerij gewerkt. Tot ik in 2017 door een kennis werd geattendeerd op een artikel van Theo in de Erpse Krant, waarin hij aangaf op zoek te zijn naar een opvolger.'

Het is belangrijk om zaken niet op te kroppen, maar direct uit te spreken

Stan Beekmans van Vilier Vaste Planten

Kans aangrijpen

Beekmans en Vilier zijn al snel koffie gaan drinken. 'Ik heb altijd wel de ambitie gehad om voor mezelf te beginnen, maar dat kwam er steeds niet van. Deze kans heb ik daarom met beide handen aangegrepen', vertelt Beekmans. 'Toen de gesprekken serieuzer werden, is ook mijn vrouw Mirjam mee gaan kijken op het bedrijf. Zij steunt mij volledig, maar zit niet in de vof.'

Theo Vilier is blij dat hij een geschikte opvolger heeft gevonden voor zijn bedrijf. 'Toen ik 55 werd, heb ik mijn kinderen gevraagd of zij de zaak misschien wilden overnemen. Daar hebben zij goed over nagedacht, maar uiteindelijk wilden zij dit toch niet. Daardoor kwam ik voor de keuze te staan om ermee te stoppen of op zoek te gaan naar een opvolger van buiten mijn familie.'


Langzaam maar zeker terugtrekken

In 2018 is Beekmans toegetreden tot de vof en mede-eigenaar geworden van het bedrijf. 'De komende jaren gaat hij het stukje voor stukje verder overnemen en gaan mijn vrouw Ria en ik ons langzaam maar zeker terugtrekken', zegt Vilier.

Bij dit proces hebben Beekmans en Vilier zich laten begeleiden door een onafhankelijke adviseur. 'In dit hele proces is vertrouwen van beide kanten het sleutelwoord', vindt Beekmans. 'Enerzijds staat voor Theo en Ria de toekomst van hun bedrijf op het spel, maar tegelijkertijd heb ik ook mijn baan opgezegd om deze overname tot een succes te maken.'

De ondernemers willen er met elkaar een succes van maken. 'Maar dat gaat niet vanzelf. Daarom hebben we ook regelmatig overlegmomenten en proberen we duidelijk te zijn naar elkaar. Geen zaken opkroppen, maar problemen direct uitspreken. Dat is erg belangrijk', legt Beekmans uit.


Samen lunchen

Vilier voegt toe: 'We proberen ook elke dinsdag om 12 uur samen met onze echtgenotes te lunchen om zaken te bespreken, zodat zij ook op de hoogte zijn van de stand van zaken.'

Daarnaast vullen de ondernemers elkaar volgens Vilier in de praktijk goed aan. 'Stan is bijvoorbeeld op teelttechnisch gebied sterker dan ik. Maar hij kan op andere vlakken weer veel van mij leren. Zoals bijvoorbeeld in de omgang met medewerkers, verkoop, klantcontacten en administratie. Het is mooi om te zien hoe hij die zaken oppikt en daar op zijn eigen manier invulling aan geeft.'

Een eerste vuurdoop om het bedrijf te leiden, heeft Beekmans eerder dit jaar al gehad. 'Theo is van half mei tot half juni naar Santiago de Compostella gefietst en in die tijd heb ik leiding gegeven aan het bedrijf. Maar tijdens een storm is toen een deel van het dak verwoest. Bovendien was ik destijds net vader geworden. Die weken waren behoorlijk pittig, maar desondanks ben ik er toch goed doorheen gekomen.'


Toekomstplannen

Het bedrijf is inmiddels ook al volop bezig om plannen te maken voor de toekomst. 'We werken met plannen voor de korte en langere termijn. Een plan voor de langere termijn is de bouw van een nieuwe kas, waar wij op dit moment volop mee bezig zijn', laat Beekmans weten. Hij is er best trots op dat ze het voor elkaar hebben gekregen om deze kas nu al te gaan bouwen. 'Kansen die er zijn moet je ook benutten. Dit geeft mij veel vertrouwen voor de toekomst.'

De komende drie jaar blijft Vilier nog actief in het bedrijf. 'Aanvankelijk was het de bedoeling dat ik na vijf jaar het stokje helemaal zou overdragen aan Stan. Maar door de investeringen in de nieuwe kas die momenteel wordt gerealiseerd, hebben we besloten die termijn met drie jaar te verlengen.'

Vilier vindt dit helemaal niet erg. 'Ik vind het mooi om nog enkele jaren mee te helpen, zodat Stan nog meer ervaring kan opdoen en zijn eigen manier van ondernemen kan ontwikkelen.'


Vaste planten, grassen en stekken

Bij Vilier Vaste Planten worden ongeveer driehonderd soorten en variëteiten vaste planten in de volle grond geteeld, waaronder Anemone, Astilbe, Brunnera, Dicentra, Epimedium, Geranium, Hemerocallis, Hosta, Lavandula, Paeonia, Papaver, Phlox en Salvia. Het assortiment grassen bestaat uit zo'n 75 soorten en variëteiten. De maat, aantallen en wensen kunnen per klant worden aangepast. De belangrijkste grassen zijn Carex, Imperata, Liriope, Miscanthus, Molinia, Panicum en Pennisetum. Het assortiment stek telt zo'n tien verschillende soorten. De wortelstekken worden in de winterperiode gemaakt en kunnen vanaf medio mei worden geleverd. De belangrijkste soorten stek zijn Anemone, Brunnera, Dicentra, Epimedium en Liriope. Het bedrijf maakt gebruik van moderne en milieuvriendelijke technieken. Denk aan het gebruik van bodemverbeteraars, wisselbeplanting, gps-apparatuur en een camerasorteerder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer