De Fryske eerste kaasmerk met Beter Leven

Kaasmaker De Fryske in Lemmer is het eerste A-kaasmerk dat het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming mag dragen. De melkveehouders die melk leveren aan dit bedrijf, gaan zelfs een stuk verder in dierenwelzijn dan de Dierenbescherming vraagt.

De+Fryske+eerste+kaasmerk+met+Beter+Leven
© De Fryske

Zo lopen de koeien minimaal 180 dagen in de wei, beduidend meer dan de 120 dageneis voor het Beter Leven-keurmerk. Verder laten de melkveehouders minimaal 20 procent van het grasland met rust, terwijl het keurmerk 5 procent eist. Op die 20 procent ontstaat vanzelf biodivers kruidenrijk grasland, wat goed is voor weidevogels. De Fryske wordt door de Vogelbescherming erkent als vogelvriendelijke zuivel.

Volgens de Dierenbescherming betaalt De Fryske een eerlijke hogere melkprijs voor melk. Een goed inkomen voor de melkveehouder is ook een van de pijlers onder het keurmerk.

De Fryske-oprichter Catharinus Wierda is blij met het Beter Leven-keurmerk. 'Aan de meeste eisen voor het keurmerk voldeden we al, maar op een aantal punten moesten onze boeren nog wat extra maatregelen nemen, zoals een looppad verbreden van 2,75 naar 3 meter. Dat kost al snel zo’n 40.000 euro. Toch vinden ze dat geen probleem, ze zien de waarde ervan voor hun koeien en ze verdienen hun investering weer terug via de hogere melkprijs.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer