Rekenkamer: geen strategische voedselvoorraad aanwezig

Nederland heeft geen strategische voedselvoorraad die ingezet kan worden bij een voedselcrisis. Ons land is weliswaar in staat om zelf voldoende voedsel te produceren, maar er zijn situaties denkbaar die de voedselproductie moeilijk of zelfs onmogelijk maken.

Rekenkamer%3A+geen+strategische+voedselvoorraad+aanwezig
© Twan Wiermans

Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een overzicht van strategische voorraden van grondstoffen en essentiële producten. De rekenkamer noemt grote droogte of overstromingen als mogelijke situaties waarin de voedselzekerheid in het geding kan komen.

Er bestaat volgens het rekenkameronderzoek veel onduidelijkheid over de eerste voedselnoodhulp. De rijksoverheid, veiligheidsregio's en gemeenten hebben alle een taak, maar wie precies wat moet doen op welk moment is niet concreet gemaakt.Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet er nog veel gebeuren om de crisisgereedheid echt op orde te krijgen. Enkele jaren geleden is wel een begin gemaakt met een handboek voedselzekerheid en een convenant over voedseldistributie tussen overheid en markt.


Andere voorraden

De Algemene Rekenkamer heeft ook voor andere grondstoffen en producten in kaart gebracht welke strategische buffers de rijksoverheid aanhoudt en of deze aanwendbaar zijn als nood aan de man is. Van aardolie, medicijnen, medische hulpmiddelen en contant geld zijn er operationele en strategische voorraden.

De rijksoverheid kiest ervoor om geen strategische voorraad van gas en voedsel aan te houden. Daarnaast is er weinig vooruitgang geboekt met het aanwijzen van nationale reserves van grondwater, constateert de rekenkamer. Drinkwaterwaterbedrijven zijn wettelijk verplicht diverse voorzieningen te treffen voor noodgevallen. In aanvulling hierop wijzen provincies aanvullende strategische voorraden aan om de drinkwatervoorziening tot 2040 te waarborgen.


Nationale grondwaterreserves

De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft daarnaast sinds 2014 zichzelf het doel gesteld nationale grondwaterreserves aan te wijzen. Deze reserves zijn bedoeld voor de drinkwatervoorziening na 2040 en grootschalige calamiteiten.

De rekenkamer constateert in het onderzoek dat er weinig vooruitgang is geboekt met het concreet aanwijzen van deze reserves. Op jaarbasis is er in Nederland voldoende (drink)water, maar regionaal of afhankelijk van het seizoen kunnen tekorten ontstaan.


• Klik voor rapport Focus op strategische voorraden op onderstaande pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer