Vijf EU-landen willen versnelde toelating Renure-mest

Nederland en vier andere EU-landen dringen er bij de Europese Commissie op aan het gebruik van een kunstmestvervanger van dierlijke mest versneld mogelijk te maken. De toelating van die Renure-mest zou volgens de vijf landen onderdeel moeten zijn van de nieuwe kunstmeststrategie die landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski deze week bekendmaakt.

Vijf+EU%2Dlanden+willen+versnelde+toelating+Renure%2Dmest
© Europese Unie

Op de Landbouw- en Visserijraad, maandag en dinsdag in Luxemburg, zal de Belgische landbouwminister David Clarinval mede namens Nederland, Hongarije, Portugal en Spanje erop aandringen de huidige juridische beletsels weg te nemen. Landbouwminister Piet Adema is niet op de vergadering aanwezig, maar wordt vervangen door de Nederlandse ambassadeur bij de EU.

De Nederlandse VVD-Europarlementariër Jan Huitema en de Nederlandse regering hebben de afgelopen jaren meerdere malen het belang benadrukt van toelating van nieuwe, natuurlijke vervangers voor chemische kunstmest. Afgelopen voorjaar reageerde Wojciechowski niet afwijzend op een voorstel van toenmalig landbouwminister Henk Staghouwer.


In een notitie van de vijf EU-landen wordt erop gewezen dat Renure-mest wordt gemaakt door een intensieve bewerking van dierlijke mest. Eerder onderzoek van EU-instanties heeft aangetoond dat het effect ervan gelijk is aan dat van de huidige chemische middelen.

Het toelaten van Renure in plaats van chemische kunstmest draagt bovendien bij aan een circulaire en milieuvriendelijke landbouw, zo wordt betoogd. Het zo snel mogelijk toelaten van nieuwe landbouwmiddelen is niet alleen urgent geworden door de eigen EU-voorstellen voor halvering van chemicaliën, maar ook explosief gestegen prijzen van chemische kunstmest als gevolg van de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne.


Wegvallen van derogatie

Niet alleen voor Nederland, maar ook voor zuivelregio's zoals in Vlaanderen, Noord-Duitsland en Denemarken geldt bovendien dat door het recente wegvallen van de mestderogatie het gevaar dreigt dat melkveehouders straks op hun weilanden meer chemische kunstmest gaan gebruiken.

Dat laatste mag wel van de Europese regels, omdat het niet van oorsprong dierlijk, maar chemisch is. Het minder milieuschadelijke Renure in plaats van het uitrijden van natte mest mag niet omdat het gebruik van dierlijke middelen gemaximeerd is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer