'De toekomstvraag is een uitdaging'

Ik wierp een blik op mijn agenda voor de komende week. Op dat moment dacht ik een vrije dag te hebben. Tenminste, zo had mijn vrouw het me voorgesteld. Ze wilde niet zeggen wat we gingen doen en daarmee begon het plezier.

%27De+toekomstvraag+is+een+uitdaging%27
© Nieuwe Oogst

Waar zullen we heengaan? Het voelde spannend aan. Het zou een unieke ervaring worden, stelde ze me gerust. Ze bleek een strategiedag te hebben geregeld in een glazen Office Cube op de golfbaan.

Met zijn tweetjes in een minikantoor met openslaande deuren op golfparkbaan Eyckenduyn in Helden, op 6 kilometer van huis. Heerlijk om even samen het jaar door te nemen, een rondje te golfen en plannen te maken voor de toekomst.

In de kwekerij zien we dat de enorme groeispurt en de daarmee samenhangende werkachterstand weer grotendeels zijn ingelopen. Er is veel onzeker, maar het is te dragen als je er maar tegenaan kunt werken en de natuur een handje meehelpt.

Zal robotisering de telers een vrije dag opleveren?

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Wat wel zeker is, is dat we dit jaar als bedrijf al honderd jaar weten om te gaan met deze onzekerheid. Toch voelt het nu anders.

De vraag die daarna opkomt, is hoe de afzet zal verlopen. Wat is de invloed van de oorlog in Oekraïne en de voorjaarsvorst in Spanje? Wat doen de extreme hitte en droogte in de Po Delta in Italië met oogsten? Hoeveel appels en peren zijn er in Europa? Zijn er voldoende plukkers?

Wijnmakers ondervinden een tekort aan flessen om hun oogst in af te vullen, omdat hun glasleverancier uit Oekraïne geen personeel heeft. Een Nederlandse importeur van watermeloenen uit Brazilië ziet de containertransportprijzen verzevenvoudigen en denkt dat lokaal fruit hiervan gaat profiteren.


De weg kwijt

Ik heb in jaren niet meer zoveel graan op de akkers gezien. De wereld om ons heen lijkt de weg kwijt te zijn. Waar gaat het heen?

Ik mocht onlangs spreken op een robotiseringsdag van de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Hoe ziet de boom en boomgaard van de toekomst eruit door robotisering? Ik was vereerd door de uitnodiging, maar besefte tijdens de voorbereiding dat we voor een echt antwoord op deze toekomstvraag een uitdaging hebben.

Zal robotisering de telers een vrije dag opleveren, waardoor ze – net als ik – vanuit een glazen Cube de toekomst kunnen overdenken? Ik opende mijn presentatie daarom maar met een plaatje van een glazen bol.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer