Plukken, snoeien en wieden van fruit met één robot

Ook dit jaar was het weer een uitdaging: voldoende plukkers vinden voor de fruitoogst. Daarom is de behoefte aan automatisering groot. Het Next Fruit 4.0-project van Agro Food Robotics speelt daarop in door grijpers en snoeischaren te ontwikkelen. Die selecteren dankzij beeldanalyse automatisch de juiste vruchten en takken.

Plukken%2C+snoeien+en+wieden+van+fruit+met+%C3%A9%C3%A9n+robot
© Ger Loeffen

Aangezien de fruitoogst slechts een paar weken duurt, streven de onderzoekers van Agro Food Robotics naar een multifunctionele robot. 'Plukrobots voor de fruitteelt zijn nog niet uitontwikkeld en zullen bovendien prijzig zijn', stelt Jochen Hemming, die meewerkt aan het Next Fruit 4.0-project. 'Als hetzelfde wagentje met dezelfde robotarm ook vaker aan de slag zou kunnen in de boomgaard, dan wordt het voor telers veel interessanter om een robot aan te schaffen.'

Een multifunctionele robot moet volgens de onderzoekers bestaan uit een autonoom voertuig met een voorraadbak, robotarm, verschillende opzetbare handjes en een detectiesysteem dat foto's maakt en analyseert. 'Tijdens de oogst rijdt de robot rond, lokaliseert rijpe vruchten, haalt ze van de boom en legt ze in de bak. Belangrijk is wel dat de robot om kan gaan met de variatie in de natuur. Geen appel of peer is immers hetzelfde.'


De robot moet bestaan uit een autonoom voertuig met een voorraadbak, een robotarm, verschillende opzetbare handjes en een detectiesysteem dat foto’s maakt en analyseert.
De robot moet bestaan uit een autonoom voertuig met een voorraadbak, een robotarm, verschillende opzetbare handjes en een detectiesysteem dat foto’s maakt en analyseert. © Agro Food Robotics

In het Next Fruit 4.0-project ligt de focus op grijpers voor peren. 'Die plukken vereist een beweging die anders is dan bij appels', licht Hemming toe. 'Het steeltje moet aan de peer blijven zitten, anders gaat de peer sneller rotten.' Bij de oogst van dit najaar wordt de perengrijper voor het eerst buiten getest.


Snoeien van struiken

Ook voor de teelt van rode bessen zien de onderzoekers mogelijkheden. 'Telers van rode bessen hebben vooral behoefte aan een robot die de bessenstruiken automatisch snoeit in de winter. Daarom werken we nu aan een knippertje voor bessenstruiken.' Bij succes wordt ook een knipschaar ontworpen voor appel- en perenbomen die een complexere structuur van takken hebben.

Volgens Hemming ligt de grote uitdaging hierin bij het feit dat de robot een- en tweejarig hout moet herkennen. 'We onderzoeken momenteel of een camerasysteem dat kan herkennen en of je met een set regels kan bepalen welke takken de robot moet snoeien', geeft Hemming aan. Het project loopt nog tot 2024. Dan hoopt hij dat de perengrijper en het snoeischaartje voor bessen, appel en peren hun werk efficiënt kunnen doen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer