Zonnebrandschade in hardfruit leidt tot lagere producties

Het warme weer van de afgelopen weken heeft geleid tot forse zonnebrandschade in hardfruit, wat resulteert in kleinere vruchtmaten. Vooral in het zuidwesten en Limburg, waar niet konden worden beregend, zijn appel- en perenpercelen getroffen.

Zonnebrandschade+in+hardfruit+leidt+tot+lagere+producties
© Anne Hana

Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) die navraag heeft gedaan bij Joris Wisse van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF).

Bij hardfruittelers die hun percelen goed konden beregenen en op die manier het gewas konden koelen, is over het algemeen geen schade opgetreden als gevolg van het hete weer. Op percelen waar niet kon worden beregend, liep de temperatuur van de appels de afgelopen weken soms op tot wel 60 graden Celsius. In veel gevallen kunnen hierdoor tien tot dertig vruchten per boom als verloren worden beschouwd. Volgens Wisse is er sprake van een flinke opbrengstderving.


Kleinere vruchten

Perentelers die niet konden beregenen, ondervonden vooral last van bladverbranding en kleinere vruchtmaten. De schade loopt volgens de CAF behoorlijk in de papieren.

De NFO ontvangt daarnaast signalen dat de verwachte kleinere vruchtmaat bij Conference-peren leidt tot een algemene verbetering van de stemming over de afzet van grove peren. Houtkopers zijn op zoek naar grove peren. 'Of dit betekent dat een prijsstijging in aantocht is, weten we over enkele dagen', zegt de NFO.


Noodrijp

De regen die deze week gaat vallen, is broodnodig. Valt er de komende weken te weinig regen, dan is er het risico dat het fruit noodrijp wordt, stelt de CAF. De dienst waarschuwt dat als de fruitbomen te weinig vocht krijgen, de kwaliteit en de bewaarheid van de vruchten hieronder lijden. Dit kan volgens Wisse ook het geval zijn op bedrijven met een goede watervoorziening. 'De grondsoort speelt hierin een bepalende rol', zegt hij tegen de NFO.

Bij kleinfruit lijkt de schade vooralsnog mee te vallen, is de conclusie na rondvraag door de fruittelersorganisatie onder telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 9°
  80 %
 • Woensdag
  13° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  70 %
Meer weer