Katoenluis verspreidt nieuw virus in komkommer

Het nieuwe Cucurbit aphid-borne yellows (Cabyv)-virus in komkommers wordt vooral overgedragen van besmette naar onbesmette planten door katoenluizen. Dit blijkt uit onderzoek van Glastuinbouw Nederland in samenwerking met onderzoekslaboratorium Groen Agro Control.

Katoenluis+verspreidt+nieuw+virus+in+komkommer
© Vidiphoto

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gewascoöperatie Komkommer. Doel was meer kennis te vergaren over de verspreiding en incubatie van Cabyv.

Het nieuwe virus is in 2021 aangetroffen in de Nederlandse komkommerteelt. Cabyv behoort tot de groep van polerovirussen en wordt overgedragen door bladluizen. Een besmetting kan leiden tot verminderde groei en vruchtverlies. Uiteindelijk kan een virusuitbraak in een kas een aanzienlijk productieverlies tot gevolg hebben.


Incubatietijd varieert

Het onderzoek naar Cabyv focuste zich vooral op de besmetting van jonge planten van twee tot zes weken oud. Onder de geteste omstandigheden blijkt dat na overdracht door katoenluis de incubatietijd varieert van twee à drie weken in de jongere planten tot vijf à zes weken in de oudere planten.

Verder is aangetoond dat vooral katoenluis, zowel gevleugeld als ongevleugeld, verantwoordelijk is voor verspreiding van het virus. In de komkommerplanten is geen overdracht aangetoond door perzikluis en ook niet door kaswittevlieg. Daarnaast is vastgesteld dat katoenluizen minimaal drie weken besmettelijk blijven na opname van Cabyv. Overdracht van het virus door nakomelingen van besmette luizen is niet aangetoond.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer