Noord-Holland verlengt beheerplannen Natura 2000

Provincie Noord-Holland verlengt de beheerplannen voor Natura 2000-gebieden de Schoorlse Duinen en Laag Holland. Die verlenging vormt een overbrugging om de huidige beheerplannen te kunnen herschrijven.

Noord%2DHolland+verlengt+beheerplannen+Natura+2000
© Siebe Swart

Doel is om de nieuwe beheerplannen voor Laag Holland voor medio 2023 vast te stellen en die voor de Schoorls Duinen voor eind 2024. Alle beheerplannen zijn of worden beoordeeld door een ecologisch adviesbureau. Het opstellen van de actuele plannen gebeurt in afstemming met de betrokken partijen, zoals overheden, beheerders en belangenorganisaties.

Volgens provinciaal bestuurder Jack Rijlaarsdam van LTO Noord is het van groot belang dat de geldende faunabeheerplannen ook worden opgenomen in de natuurbeheerplannen. 'Specifiek het gecoördineerde beheer is cruciaal voor verantwoorde populatie van bepaalde diersoorten, speciaal voor de ganzen. Alleen dan kan in onze ogen worden gewerkt aan een goed gebalanceerd natuurbeheer.'


Evenwichtig beleid

Verder vindt Rijlaarsdam het lastig dat de provincie juridisch verplicht is om nu te verlengen, aangezien ze daarmee noodgedwongen vooruitloopt op de gebiedsprocessen. 'Later zijn nog wel aanpassingen mogelijk, maar voor een evenwichtig beleid zou het beter zijn om die planvorming in de tijd gelijk te trekken.'

De beheerplannen voor Laag Holland zijn verdeeld over diverse gebieden: de Eilandspolder, het Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske, Polder Westzaan en het Wormer- en Jisperveld & Kalverpolder. Regionaal bestuurder Johan Oskam van LTO Noord-afdeling Groot-Waterland heeft al een eerste schriftelijke reactie op de conceptbeheerplannen gegeven.


Onpraktisch

Er staan volgens hem diverse beheermaatregelen in die onnodig veel ruimte in beslag nemen en onpraktisch werken voor de agrarische beheerders. 'Zoals het uitgesteld maaien in een gebied van zo'n 200 hectare om de kemphaan te beschermen, terwijl die vogel al lang niet meer broedt in dat gebied.'

Ook de beperking voor het opknappen van land, wat alleen met voedselarme grond zou mogen plaatsvinden, levert volgens hem onnodige rompslomp op. 'Daarom is het van belang om bij de verdere uitwerking van de beheerplannen betrokken te blijven.' Eerder al verlengde de provincie de beheerplannen voor onder andere Natura 2000 op Texel en in de Zeevang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer