5 vragen over het concept landschapsgrond

Het idee voor landschapsgrond komt uit de koker van CDA-Kamerlid Derk Boswijk. Het plan is ook opgenomen in het coalitieakkoord en wordt in de loop van het jaar verder uitgewerkt. Boeren kunnen volgens Boswijk op diverse manieren hun brood verdienen met het concept.

5+vragen+over+het+concept+landschapsgrond
© Dirk Hol

Wat is landschapsgrond?

Landschapsgrond moet volgens initiatiefnemer Derk Boswijk worden gezien als een tussenvorm van landbouwgrond en natuurgrond.

Het idee is dat het concept een uitkomst kan bieden voor boeren in de nabijheid van Natura 2000-gebieden. Zij zouden hiermee een buffer hebben tussen hun landbouwgrond en een Natura 2000-gebied.


Met welk idee is het concept ontstaan?

Volgens Boswijk is er in de agrarische sector behoefte aan een tussenvorm voor grond. Hij baseert zich daarbij op gesprekken met boeren. Het idee is dat de grond in agrarisch eigendom blijft en ook zo kan blijven worden gebruikt, mits extensief. Afwaardering en opkoop zijn niet het plan.


Zonering tussen landbouw- en natuurgrond bestaat toch al?

Ja, maar er zijn belangrijke verschillen. Zo kan de bestaande randzone aan een natuurgebied worden toegevoegd, waardoor deze randzone opschuift en boerengrond dus verder wordt opgeslokt. Bij landschapsgrond is dat niet het geval, omdat de grond in eigendom blijft van de boer. Ook mag de ruimte worden meegenomen in de mestplaatsingsruimte en moet het mogelijk zijn om contracten voor agrarisch natuurbeheer aan te gaan.


Hoe kan een boer inkomen halen uit landschapsgrond?

Bijvoorbeeld met agrarisch natuurbeheer. Ook moet de afwaardering van de grond een stuk minder groot worden dan de 80 procent die voor naar natuur omgezette landbouwgrond geldt.


Daarnaast is het idee dat boeren op landschapsgrond inkomsten kunnen halen uit bijvoorbeeld recreatiemogelijkheden of waterberging. Bovendien is het idee om de afwaardering van de grond in een keer te compenseren, waardoor boeren volgens Boswijk liquiditeit en ademruimte krijgen op korte termijn.


Hoe groot is de kans dat landschapsgrond concreet wordt?

Het concept landschapsgrond is opgenomen in het coalitieakkoord en medio 2021 werd in de Tweede Kamer al een motie aangenomen die oproept om landschapsgrond als tussenvorm te onderzoeken. Op basis van een rondetafelgesprek krijgt het plan in de loop van dit jaar verder vorm.

Behalve vanuit de agrarische sector is volgens Boswijk ook vanuit de natuurhoek positief gereageerd op het idee, daar waar landschapsgrond mogelijk kan worden ingepast in de gebiedsprocessen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer