Perenoogst is gegroeid, maar blijft relatief klein

De perenoogst in de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk valt dit jaar 20 procent groter uit dan in 2021, maar blijft nog relatief klein. Dat blijkt uit cijfers die de World Apple and Pear Association (Wapa) donderdag bekend heeft gemaakt tijdens Prognosfruit in Belgrado.

Perenoogst+is+gegroeid%2C+maar+blijft+relatief+klein
© Vidiphoto

Wapa schat de perenproductie op 2,08 miljoen ton, tegen ruim 1,6 miljoen ton in 2021. In dat jaar was de oogst bijna 30 procent kleiner dan in 2020, een jaar dat doorgaat als gemiddeld.

Van het voor Nederland belangrijke ras Conference plukken telers naar verwachting 937.000 ton. De toename van de productie is in dit geval 7 procent. De twee belangrijkste productielanden van het ras, België en Nederland, werken aan de stijging mee.

Conference is voor Nederland vooral een exportpeer. In Duitsland groeit het aandeel ieder jaar. Vorig jaar was dat onder andere mogelijk doordat de oogst van Abate Fetel in Italië met bijna 75 procent inzakte.

Conference is een beter betaalbare peer dan Abate Fetel

Ron Mulders, voorzitter NFO

Abate Fetel is een grote concurrent van Conference op de Duitse markt. Dit jaar is de productie ervan met 194.000 ton weer op een normaal peil. De oogst van Doyenné du Comice houdt Wapa op 58.000 ton, ofwel 26 procent hoger dan in het afgelopen jaar.


Vergelijkbare appeloogst

Volgens Wapa is de appeloogst met 12,17 miljoen ton van vergelijkbare omvang als in 2021. De productie ligt iets boven het gemiddelde.

Elstar en Jonagold, inclusief Jonagored en Red Jonaprince, zijn in Nederland de grootste appelrassen. De geraamde productie van Elstar is 364.000 ton. Vooral een grotere pluk in Duitsland leidt tot de productieuitbreiding van 9 procent in Europa. In Nederland brengen telers 101.000 ton op de markt, een aanbod dat even groot is als in 2021.

De oogstraming voor Jonagold en mutanten is 1,24 miljoen ton. Dit komt overeen met een toename van 4 procent. Het volume Jonaprince breidt uit, dat van Jonagold en Jonagored krimpt in.


Koploper

Het ras Golden Delicious blijft met 2,06 miljoen ton koploper in Europa. Wel is het tonnage 5 procent kleiner dan vorig jaar.

Voorzitter Ron Mulders van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) stelt dat de oogstcijfers perspectief bieden voor het komende afzetseizoen. 'Conference is een beter betaalbare peer dan Abate Fetel', zegt hij.

Bovendien staat Nederlands hardfruit bekend om zijn hoge en constante kwaliteit, aldus de NFO-voorzitter. Hij zeg dat het belangrijk is dat telers het volle afzetseizoen benutten voor de verkoop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer