EU-landen vragen om spoedige toelating nieuwe veredelingstechnieken

Het Tsjechische voorzitterschap van de Europese Unie (EU) vindt dat er zo snel mogelijk versoepelde regels moeten komen voor het toelaten van nieuwe veredelingstechnieken in de land- en tuinbouw, zoals Crispr-Cas en andere gentechnieken. Ook andere EU-landen dringen daar al langer op aan. Volgens landbouwminister Zdenek Nekula treft de huidige wetgeving niet alleen boeren, maar leidt het ook tot het vertrek van briljante wetenschappers uit de EU.

EU%2Dlanden+vragen+om+spoedige+toelating+nieuwe+veredelingstechnieken
© Twan Wiermans

Klimaatverandering, voedselonzekerheid en seizoenstekorten maken het noodzakelijk om de huidige regelgeving voor genetisch gemodificeerde voedsel- en zaadtechnologieën in de EU te versoepelen, zei Nekula vrijdag in Praag.

De Tsjechische landbouwminister zei dat nieuwe genomische technieken kunnen helpen om gewassen weerbaarder te maken tegen droogte, vorst, ziekten en plagen. 'We hebben moderne regels nodig', zei hij, terwijl hij de huidige gmo-regels een 'beperking' noemde.


Grondige analyse

Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski van zijn kant benadrukte dat zijn nieuwe voorstel over genetische bewerking van gewassen in het tweede kwartaal van 2023 wordt aangekondigd. Dat zal pas zijn na een grondige analyse van de gevaren voor de menselijke gezondheid, het milieu en ook rekening houdend met de belangen van de agrarische sector, voegde hij daaraan toe.

'We moeten voorzichtig zijn. We mogen geen risico lopen voor de volksgezondheid en het milieu. We moeten de balans vinden', zei Wojciechowski, eraan toevoegend dat de biologische landbouw moet worden beschermd tegen de mogelijke gevolgen van de toelating van nieuwe mutaties.


Vergunningplicht

De huidige wetgeving kent een vergunningplicht voor het op de markt brengen van alle genetisch bewerkt voedsel na een beoordeling van de risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu. Volgens een recente studie van de Europese Commissie is de huidige verordening niet geschikt voor de beoordeling van nieuwe genoomtechnieken.


Milieugroepen vrezen dat een herziening van de regels zou kunnen betekenen dat de risicobeoordeling wordt verlaagd of dat zelfs wordt afgezien van eisen om die bewerking te vermelden op etiketten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer