CBS: land- en tuinbouw stoot minder broeikasgassen uit

De land- en tuinbouw heeft het tweede kwartaal van 2022 flink minder broeikasgassen uitgestoten dan een jaar eerder. Die daalden van 1,8 megaton naar 1,4 megaton. Dat melden het Centraal Bureau voor Statistiek en RIVM/Emissieregistratie op basis van de voorlopige kwartaalcijfers.

CBS%3A+land%2D+en+tuinbouw+stoot+minder+broeikasgassen+uit
© Dirk Hol

Overigens daalde de uitstoot in meer sectoren. In het tweede kwartaal van 2022 was de uitstoot van broeikasgassen 9 procent lager dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Mede door de hoge aardgasprijzen en het relatief zachte en zonnige voorjaar werd er minder aardgas verbruikt door vrijwel de gehele economie en maatschappij. Dat leidde in de industrie, landbouw en gebouwde omgeving tot een forse vermindering van de broeikasgassenuitstoot.


De transportsector heeft daarentegen 22 procent meer CO2 uitgestoten dan een jaar eerder. Deze toename is vooral toe te schrijven aan het gedeeltelijke herstel van de luchtvaart. De CO2-emissies van de Nederlandse luchtvaart waren 61 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De emissie van de overige broeikasgassen als methaan, lachgas (distikstofmonoxide) en ozon daalde in de land - en tuinbouw van 4,8 naar 4,7 megaton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer