Zasso is alternatief voor chemische loofdoding aardappels

De ploegen en machines die aanwezig waren bij de Kennisdag van Delphy in het Drentse Nieuw-Weerdinge konden door de slechte weersomstandigheden niet actief worden ingezet. Belangstellenden voor de elektrische loofdoding van aardappels met de Zasso zagen de machine noodgedwongen op een beeldscherm in actie.

Bernier Homan Free gaf op 8 september namens Mechanisatie Centrum Valthermond tekst en uitleg over de Zasso. 'Wij testen al enkele jaren deze machine en de resultaten vind ik goed. Vooral met het oog op de vermindering van chemische middelen bij de loofdoding is deze machine een goed alternatief.'

De Zasso wordt ingezet bij loofdoding of het bestrijden van onkruid. Met zijn 8.000 volt gelijkspanning is de machine niet zomaar door iedereen te gebruiken. Ook Bernier Homan Free moest een tweedaagse cursus volgen. 'Het gaat daarbij vooral om de veiligheidsaspecten. Er zijn tal van regels over het gebruik, zoals bijvoorbeeld de afstand die personen moeten houden van de machine. De Zasso kun je bij nat weer, zoals vandaag, gewoon niet inzetten.'


Proefveldjes

Jaap Grezel van Delphy is als adviseur akkerbouw erg te spreken over de inzet van de Zasso. 'We hebben hier op dit perceel een aantal proefveldjes aardappels staan die op diverse manieren zijn bewerkt. Dus met looftrekken, volvelds spuiten en klappen plus Zasso.'

Straks bij de oogst moet blijken wat deze laatste werkwijze doet met de knollen, geeft hij aan. 'Ik verwacht niet dat het van grote invloed is op de kwaliteit van de aardappels, maar heel misschien wel op het aantal knollen. Dat resultaat van deze proef volgt later dus nog.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer