'Wanneer komt er eindelijk duidelijkheid?'

Denk je dat je alles wel hebt gehad, blijkt dat ook nu weer niet het geval. Als klap op de vuurpijl het vertrek van 'onze minister' van LNV. Eigenlijk niet te geloven, een paar dagen voordat we de langverwachte brief met een wenkend perspectief voor de landbouw hoopten te krijgen, laat de minister weten niet de juiste persoon voor die functie te zijn.

%27Wanneer+komt+er+eindelijk+duidelijkheid%3F%27
© Maartje van Berkel

Ik ben nu bijna acht jaar voorzitter van de LLTB en in die tijd heb ik twee staatssecretarissen meegemaakt op Landbouw. Met het aftreden van minister Henk Staghouwer komt er nu een vierde minister aan. Als je het stikstofministerie meetelt, gaat het dus in feite om de zevende bewindspersoon in acht jaar. Een overheid die in acht jaar tijd zeven bewindslieden nodig heeft, hoe geloofwaardig is dat nog? Ze wil wel de stikstofdoelen halen in 2030, wat een serieus onderwerp is, maar ik moet er bijna om lachen.

Politieke plannen maken is niet moeilijk, maar plannen uitvoeren en baseren op feiten is nog niet zo eenvoudig. Zeker niet als je plannen maakt voor een sector en de mensen uit die sector er niet bij betrekt of naar hen luistert.

Nu die plannen er liggen en de weerstand uit de samenleving massaal is, gaan ze in overleg met alles en iedereen. Maar ze zijn te laat. De minister-president gaat er wat van vinden, dan moet er een bemiddelaar komen, toch weer niet, om vervolgens een gespreksleider aan te stellen, zonder taboes, en inmiddels is de situatie weer anders. Het is om gek van te worden. Banken die niet meer financieren en provincies die niet meer weten wat te doen. Ondertussen wachten we met z'n allen op Johan Remkes.

Een overheid die in acht jaar tijd zeven bewindslieden nodig heeft, hoe geloofwaardig is dat nog?

Léon Faassen, bestuurslid LTO Nederland

De druk op deze man is enorm, maar het is natuurlijk een zwaktebod dat een regering niet zelf met een oplossing komt. Mijn grote angst is als we op deze manier aan de transitie van de landbouw beginnen, er eigenlijk niemand in gelooft. Maar ondertussen zit een beroepsgroep in grote onzekerheid over zijn toekomst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer