Paneel+boven+peer+tegen+hagel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Paneel boven peer tegen hagel

Een team van de Katholieke Universiteit Leuven onderzoekt of lichtdoorlatende zonnepanelen een gunstige dubbelfunctie kunnen hebben boven peren. De panelen dienen zowel voor energieopwekking als hagelbescherming.

De panelen zijn op 4,6 meter hoogte boven de perenbomen geïnstalleerd. Tijdens de proefperiode wordt ook het microklimaat onder de panelen gemeten, inclusief luchttemperatuur, vochtigheid en bladtemperatuur. Net als de opbrengst dan wel kwaliteit van de peren.

In het Vlaamse Bierbeek is een testopstelling geïnstalleerd en in maart 2021 volgen nog twee proeflocaties. De zonnepanelen zijn speciaal voor een boomgaardtoepassing ontwikkeld door de onderzoekers.

Via een simulatietool is de beste verhouding tussen energieproductie en lichtinval voor de bomen berekend. Op basis hiervan bleek de huidige opstelling de beste verhouding tussen lichtverdeling en opbrengst te geven.


40 procent lichtdoorlatend

Er is gekozen voor een transparante onderlaag met conventionele siliciumcellen van 156 x 156 millimeter en een rendement van 21 procent. Met 36 cellen per paneel (4 x 9 cellen) wordt een lichtdoorlatendheid van 40 procent en een vermogen van 185 watt gecreëerd.

Het proefproject is tot stand gekomen dankzij financiering door de Vlaamse overheid en twintig deelnemende bedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer