Aanvoer groenvoederdrogerijen wijkt niet veel af

De aanvoer bij Nederlandse groenvoederdrogerijen was tot 1 augustus vergelijkbaar met vorig jaar. Door de droogte blijft de aanvoer van gras sinds augustus wel achter.

Aanvoer+groenvoederdrogerijen+wijkt+niet+veel+af
© Koos van der Spek

Dat meldt de Vereniging van Nederlandse Groenvoederdrogerijen (VNG). Tot en met 31 juli 2022 lag de productie bij de vijf groenvoederdrogerijen die zijn aangesloten bij VNG op 47.724.791 kilo. In 2021 lag deze in dezelfde periode op 47.457.207 kilo. Bij VNG zijn de groenvoederdrogerijen van Kortgene (Zeeland), Oostwold (Groningen), Ruinerwold (Drenthe), Abbekerk (Noord-Holland) en Opeinde (Friesland) aangesloten.

Bij de groenvoederdrogerijen is luzerne goed voor 80 procent van de aanvoer, gras(klaver) voor 20 procent. 'Dat is met deze droogte wel een voordeel', stelt VNG-voorzitter Eiko Jan Duursema. Luzerne wordt vooral op kleigronden geteeld. Daar is de vochtvoorziening een stuk beter dan op zandgrond, onder meer door capillaire werking. Bovendien doet luzerne het goed bij een hoge temperatuur.


Hoge gasprijzen

De drogerijen hebben wel te maken met de hoge gasprijzen. Het loont volgens Duursema voor boeren, voor het loondrogen, om gras en luzerne droog aan te leveren. 'De drogerijen werken met staffels voor de prijzen. Hoe droger het materiaal wordt aangeleverd, hoe goedkoper het drogen is. Met het droge weer was het natuurlijk wel makkelijker om droog aan te leveren. Maar door de hoge gasprijzen loont het nog meer dan anders om dit te doen. Het is verstandig om daar gebruik van te maken.'


Door het droge weer worden kleinere sneden gras aangevoerd, valt Duursema wel op. 'Boeren maaien toch wel voordat het gras in de aar schiet. Doordat er weinig groei is, zijn de sneden gewoon korter. De laatste vier weken is de grasgroei echt gestagneerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  7° / 4°
  70 %
 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  20 %
Meer weer