Staghouwer wil met maatwerk stalbranden tegengaan

Compartimentering om stalbranden te voorkomen is voor sommige veehouderijen onhaalbaar of ineffectief. Dat blijkt uit eerste bevindingen van Wageningen University and Research. Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) wil daarom kijken of binnen de wetgeving maatwerk mogelijk is om stalbranden tegen te gaan, zoals branddetectie en blussystemen.

Staghouwer+wil+met+maatwerk+stalbranden+tegengaan
© Nieuwe Oogst

Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren over het uitblijven van maatregelen om dieren te beschermen tegen stalbranden.

Wageningen University and Research doet in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onderzoek bij verschillende stalsystemen en sectoren wat de impact is voor de veehouderij op verplichte compartimentering van de technische ruimte met ten minste 60 minuten brandwerend materiaal. De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseerde in maart vorig jaar over het verminderen van stalbranden.

Compartimentering is niet voor alle stallen mogelijk, verwacht Staghouwer. Te denken valt hierbij aan veestallen waarbij de techniek zich niet tot een aparte ruimte beperkt, maar door de hele stal loopt, of waarbij de technische ruimte buiten onder een afdak is geplaatst.


Met het onderzoek naar maatwerk wil de landbouwminister 'absoluut niet afdoen aan het doel en de effectiviteit van de maatregel', maar 'tegelijkertijd ook voorkomen dat we maatregelen verplichten zonder het gewenste resultaat', laat hij weten.

Om stalbranden zo veel mogelijk aan te pakken, kijkt Staghouwer ook naar regelgeving voor keuringen, zoals een verplichte jaarlijkse visuele keuring met educatief karakter en verplichte drie- of vijfjaarlijkse elektra- en zonnestroominstallatiekeuring.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer