Giftige maisgassen komen vrij bij nieuwe kuil in Wekerom

Op een boerderij in het Gelderse Wekerom zijn zaterdag maisgassen vrijgekomen. Er kwamen oranje dampen onder de maiskuil vandaan. Het gewas is de dag ervoor gehakseld. Ook elders is er, vanwege de vroege oogst, kans op het ontstaan van deze giftige gassen.

Giftige+maisgassen+komen+vrij+bij+nieuwe+kuil+in+Wekerom
© Pixabay

Dat meldt de Gelderlander. De maisoogst en het inkuilen van de gehakselde mais zijn dit jaar enkele weken eerder begonnen dan normaal. Door de droogte van de afgelopen maanden bevindt zich in de mais veel meer stikstof dan gewoonlijk. Hierdoor ontstaan bij het inkuilen naast de altijd gevormde kooldioxide nitreuze gassen. Deze zijn giftig en bijtend en kunnen grote risico's opleveren voor mens en dier.

Het gas wordt pas bij een bepaalde concentratie zichtbaar. Het kan gebeuren dat dit gas niet zichtbaar is, maar er wel gevaar dreigt. Het gas oogt geel bij een relatief lage concentratie tot roodbruin bij een hoge concentratie. In dat laatste geval is er sprake van een ernstige situatie, stelt Brandweer Nederland.


Giftig gas

Bij contact met de huid ontstaat door een reactie met vocht op de huid salpeterzuur. Hierdoor ontstaat een gele huid en vormen zich eventueel chemische brandblaren. Is dit het geval, dan gaat het direct bijten. De brandweer adviseert om dat direct met veel water te spoelen.

Bij contact met de ogen kan het hoornvlies worden beschadigd. Bij inademing ontstaat irritatie van de luchtwegen, hoesten, pijn op de borst, benauwdheid en duizeligheid, Elke inspanning verergert dit. Bij hoge blootstelling kunnen deze effecten worden gevolgd door bewusteloosheid en de dood. In de longen zorgen nitreuze gassen namelijk voor longoedeem. 'Is er sprake van irritatie van de luchtwegen en hoesten bij mens of dier, neem dan direct contact op met arts of dierenarts', stelt een woordvoerder van de brandweer.


Geen mensen bij kuil

Laat mensen en dieren zeker de eerste twee weken na het inkuilen niet in de buurt van de maiskuil komen. Zet de kuil desnoods af met een lint of hekken. Zet dus ook geen kalverboxen in de buurt van de kuil, luidt het advies richting boeren.

'Als het folie opbolt, open dit beslist niet zelf om de kuil te ontluchten. Dit is levensgevaarlijk als er nitreuze gassen onder zitten. Blijf altijd bovenwinds van de gassen. Vermijd elk contact. Vooral bij windstil weer is de situatie gevaarlijk, omdat de gassen dan blijven hangen', stelde Chiel Polman, programmacoördinator risicobeheersing bij Brandweer Nederland in 2018. In dat jaar werd de mais vroeg geoogst met op meerdere plaatsen kuilgassen tot gevolg, vaak na één dag.


Ventilator

'Als er zichtbaar gassen vrijkomen uit de kuil en de kuil vlak bij een woning, stal of de openbare weg ligt, waardoor er gevaar bestaat dat mens en dier de gassen kunnen inademen, bel dan de brandweer via 112', tipte Polman destijds. 'Als er sprake is van acuut gevaar, evacueer mensen en dieren direct naar veilig gebied. Zet eventueel een ventilator in om de gassen tijdelijk weg te blazen, zodat dit veilig kan.'

De vorming van nitreuze gassen in de maiskuil zal gewoonlijk toenemen tot rond de vierde of vijfde dag, waarna de concentratie weer afneemt. Na tien tot veertien dagen zijn de nitreuze gassen meestal verdwenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer