Vietnamese pilot met Afrikaanse varkenspestvaccin stilgelegd

De pilot in Vietnam met het eerste vaccin tegen Afrikaanse varkenspest (AVP) is stilgelegd. Er zijn in juli iets meer dan negenhonderd varkens gevaccineerd met Navet ASFvac, waarvan er intussen tientallen zijn gestorven. Nader onderzoek vindt nu plaats.

Vietnamese+pilot+met+Afrikaanse+varkenspestvaccin+stilgelegd
© Facebook

De Vietnamese diergezondheidsdienst selecteerde 24 varkensbedrijven verspreid over het land waar de proefvaccinaties met het nieuwe AVP-vaccin plaats zouden vinden. Die bedrijven verschilden in omvang en het AVP-vaccin werd geïnjecteerd bij varkens met een leeftijd van acht tot twaalf weken. Er werden contracten afgesloten om toezicht te houden op de diergezondheid en de bemonstering van de proefdieren en de effectiviteit van het vaccin.

De eerste indruk van een deelnemende Vietnamese varkenshouder was dat de vijftig proefdieren op zijn bedrijf geen entreacties vertoonden. De varkens vraten goed door. Ook na drie weken intensief observeren zag hij geen afwijkende zaken, meldt de site Vietnam Agriculture.


Onderzoeksteam op pad

Ruim een maand later blijken er toch complicaties bij meerdere testbedrijven in de provincie Phu Yen te zijn opgetreden. Op verschillenden bedrijven zijn tientallen varkens gestorven. Een ambtenaar van het Vietnamese ministerie heeft aangegeven dat er een onderzoeksteam naar de bedrijven is gestuurd.

De pilot met het Navet ASFvac-vaccin wordt stilgelegd zo lang niet bekend is wat er speelt, meldt Swineweb. De Vietnamese overheid reserveerde in juli 600.000 doses van het AVP-vaccin voor testen en eventueel gebruik bij het indammen van Afrikaanse varkenspest na daadwerkelijke uitbraken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer