Precies schoffelen met camera en sideshift

Machinefabrikant Wifo Anema in het Friese Ferwert en het in robotisering gespecialiseerde bedrijf Doorgrond komen met een cameragestuurde sideshift-schoffel. Onder het credo Simply Smart brengen de bedrijven deze schoffel gezamenlijk in de markt.

Precies+schoffelen+met++camera+en+sideshift
© Ducksize

Komend seizoen zetten de bedrijven vijf van deze machines in, enkel bestemd voor demonstraties. De camera stuurt de sideshift naar links of rechts om de gewasrijen zo precies mogelijk volgen. Daardoor is dichter langs het gewas te schoffelen zonder het risico het gewas te beschadigen. Het systeem is op bestaande schoffelmachines te bouwen.

Doorgrond regelt dat de dealers goed worden opgeleid en dat de machines bij de eindgebruikers goed kunnen schoffelen. De eerste versie is voorzien van een bewezen cameratechniek en heeft een slag van 30 centimeter. Verder is de sideshift voor zowel voor- als achterop de trekker te gebruiken. Ook beschikt het apparaat over steunwielen voor de stabiliteit.


Sterke naam

Doorgrond kan door de samenwerking gebruikmaken van de sterke naam van Wifo Anema wat betreft het constructiewerk van landbouwmachines. Andersom kan Wifo Anema profiteren van de specialistische kennis van precisietechnieken van Doorgrond.


Cameragestuurde sideshift-schoffel van Wifo en Doorgrond
Cameragestuurde sideshift-schoffel van Wifo en Doorgrond © Ducksize

De bedrijven zetten met de nieuwe machine in op de groeiende vraag naar schoffeltechniek door een krapper wordende bestrijdingsmiddelenpakket en het groeiende tekort in de arbeidsmarkt. Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) in het Groningse Nieuw Beerta zette het eerste prototype in voor het schoffelen van sperziebonen. SPNA is goed te spreken over het resultaat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer