Marge vleesvarkenshouder stijgt door prijsverhogingen

In vier weken zijn de noteringen voor vleesvarkens in Nederland met 15 tot 18 eurocent per kilo geslacht gewicht gestegen. Het varkensaanbod in de Europese Unie krimpt, terwijl de internationale vleesafzet begint aan te trekken. Margeverbetering voor de varkenshouder lonkt.

Marge+vleesvarkenshouder+stijgt+door+prijsverhogingen
© Vion

De varkensnotering van Vion is deze week 2,05 euro inclusief btw per kilo geslacht gewicht, een plusje van 4 cent. Naast de hogere opbrengsten hebben vleesvarkenshouders iets lagere kosten. 'De voerkosten zijn wat gedaald en de biggenprijzen stijgen niet navenant mee met de vleesprijzen', licht Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij toe. 'Dit is gunstig voor vleesvarkenshouders om betere marges te kunnen maken.'

Betere vierkantsverwaarding zit binnenkort in het vat

Kasper Bekker van Saldo Advies Varkenshouderij

In Duitsland hebben de vleesverwerkers Tönnies en Vion hun notering in vier weken verhoogd van 1,85 euro per kilo geslacht gewicht naar 2,05 euro. Ze merken dat het inlandse varkensaanbod versneld krimpt.

De aanhoudend lastige marktsituatie sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in september 2020, het gebrek aan marge en de aanstaande aanscherpingen van de welzijnsregelgeving hebben er in een jaar tijd voor gezorgd dat de Duitse varkensvleesproductie 10 procent is gekrompen. De strijd om volle slachthaken drijft de varkensprijs op en geeft de varkensimport waarschijnlijk een impuls.

De krimp van de varkensstapel is niet alleen ingezet in Duitsland, maar ook in onder meer België, Denemarken, Nederland en Polen. Hierdoor kopen Poolse slachterijen varkens duur bij. Spaanse slachterijen doen dat ook omdat het aantal slachthaken daar is uitgebreid.

Naast een krapper varkensaanbod merkt Bekker dat de vraag naar Europees varkensvlees toeneemt. 'Mogelijk mag Duits varkensvlees binnenkort weer naar Zuid-Korea, wat belangrijk is voor een betere vierkantsverwaarding van varkens. Dit is een aanjager voor een verdere verhoging van de prijzen, ook voor Nederlandse varkenshouders.'

• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer