Bestrijding schurft wordt moeilijker door weersextremen

De bestrijding van schurft in fruitgewassen wordt moeilijker als het aantal weersextremen toeneemt. Dat stelt adviseur Stijn van Laer van Fruitconsult. Hij gaf vorige week tijdens de open dagen bij Proeftuin Randwijk een toelichting op de schimmelproeven.

Bestrijding+schurft+wordt+moeilijker+door+weersextremen
© Vidiphoto

Van Laer noemt schurft de belangrijkste schimmelziekte in de appelteelt. 'Als er schurft op de appels zit, heeft dat rechtstreeks gevolgen voor de opbrengst. Daarom moeten we kijken naar de meest optimale en efficiënte bestrijdingsmethode.'

Dit seizoen beoordelen onderzoekers op de Gelderse proeflocatie het worstcasescenario. Concreet betekent dit dat ze kijken of er voldoende alternatieven zijn voor chemische fungiciden tegen schurft. Zo wordt Captan 80 WG, volgens de adviseur van Fruitconsult het belangrijkste middel tegen appelschurft en ook tegen zwartvruchtrot in peren, opnieuw beoordeeld. 'Dat zal in ieder geval resulteren in zware beperkingen', denkt hij.


Biologische middelen

In de proef wordt geëxperimenteerd met biologische middelen, maar die brengen wel nadelen met zich mee. 'Ze zijn minder regenvast en harder voor het gewas. Daarbij kan het zorgen voor een slechtere bladstand', zegt Van Laer. Daarnaast probeert de proeftuin zwavelmiddelen met hulpstoffen om de efficiëntie te verhogen.

De adviseur van Fruitconsult legt uit dat schurftbestrijding lastig is als het bijvoorbeeld een hele week regent. 'De teler krijgt dan geen kans om te spuiten. Vorig jaar was beroerd. De bestrijding wordt moeilijker door weersextremen', constateert hij.

Dit jaar valt in Nederland en België de ziektedruk mee omdat er genoeg kansen zijn om te spuiten. Van Laer: 'Noord-Duitsland is even droog als hier. Toch is daar de druk hoger, omdat begin dit seizoen het weer niet meewerkte.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer