Duitsers eten opvallend minder fruit

De Duitse consumptie van fruit daalde in maart na een stijgende lijn van twee jaar opvallend hard. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van cijfers van het Duitse agrarische marktbureau AMI.

Duitsers+eten+opvallend+minder+fruit
© Twan Wiermans

Oorzaken van de consumptiedaling zijn de stijgende energieprijzen en andere kosten voor Duitse huishoudens. Vanaf 2017 tot en met 2019 lag de consumptie van fruitetende Duitsers in maart stabiel op 334 miljoen kilo. Dat getal steeg in de coronapandemie naar 351 miljoen kilo in maart 2020 en groeide door naar 371 miljoen kilo in maart 2021.

Uit cijfers van marktonderzoeksinstituut Gfk blijkt dat de fruitconsumptie afgelopen maart zakte naar 327 miljoen kilo. Volgens NFO is de daling bij alle fruitsoorten te zien. De consumptie van appels ligt bij Duitsers zelfs ruim onder het niveau van 2017 tot 2019. In maart werd slechts 90 miljoen kilo appels verkocht tegenover 97 miljoen kilo gemiddeld over de jaren 2017-2019.


Bessen

Het valt op dat alleen de bessen geen last lijken te hebben van de terugval. De consumptie steeg van 16 miljoen kilo in maart 2018 enorm naar een verkoop van 26 miljoen kilo in maart 2019. In de coronapandemie nam dat getal nog iets toe, maar noteerde dit jaar maart weer hetzelfde niveau als in 2019.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer