'Hey, een boze boer!'

Gekke wereld leven we in: energiecrisis, stikstofcrisis, woningcrisis, oorlog. En de wereld draait gewoon door. Tenminste zo lijkt het. Maar ik merk wel dat iedereen zijn hart vasthoudt. Waar moet dit naartoe, hoe komen we van het gas af, waar liggen de mogelijkheden en het verdienmodel? En waar ligt onze toekomst?'

%27Hey%2C+een+boze+boer%21%27
© Jan Anninga

De toekomst. Mijn zoontje van 6 vroeg van de week tijdens het tellen van de boze boeren (elke omgekeerde vlag staat voor een boze boer): 'Wat is de toekomst?' Mijn uitleg was: 'Alles wat vooruit is.' 'Dus als ik later groot ben?' Dat bevestigde ik.

Maar wat is dat dan voor toekomst? Met gezond biologisch eten uit een pakhuis, waar we door middel van vertical farming alleen sla eten met een radijsje. Waar je vlees alleen eet in een restaurant met speciale 'vleesrechten'.

Havermelk of sojamelk drinken we dan. Een koe is vervuilend en industrie noodzakelijk. Eten is al snel te duur en het werk in de agrarische sector te zwaar of onmenselijk. Maar alle elektronische snufjes waar lithium in wordt verwerkt – bij de winning van lithium sterven elk jaar heel veel mensen – zijn noodzakelijk en kunnen we niet missen.

Is het noodzakelijk om je kinderen de Filipijnen te laten zien, terwijl ze geen idee hebben wat of waar Drenthe is?

Inge Bergsma-de Vries, komkommerteler in Erica

Ook drie keer per jaar naar de andere kant van de wereld vliegen, is geen probleem. Want dat is wel nodig voor, ja, waarvoor eigenlijk? Is het noodzakelijk om je kinderen de Filipijnen te laten zien, terwijl ze geen idee hebben wat of waar Drenthe is?

We geven kinderen biologisch verantwoord eten, leren ze dat vlees eten zielig is. Maar wat leren we ze echt over de natuur? Een kat eet ook een mus of muis. Vossen en marters eten kippen. En veel plantjes zijn giftig. De natuur is ook niet zo lief!

Ik volg online wat stadse influencers. Die houden van reizen met kinderen en vooral gezond eten met heel veel keurmerken en stempels. Maar dat ook de biologische manier van telen vol met belangen zit, staat niet op het stickertje.

Op de juiste plek zitten, lobbyen, overal bij aanwezig zijn, af en toe een keer van je af bluffen. Het helpt allemaal om je te laten zien en ons te laten horen. We laten in ieder geval zien dat we er zijn!

'Hey mama, weer een boze boer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  20 %
 • Maandag
  17° / 7°
  5 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  5 %
Meer weer