'Communiceren kun je leren'

Ik ben van nature geneigd veel te praten en alles wat in mij opkomt uit te spreken. Vooral op het moment dat het in mij opkomt. Dus praat ik vaak door mensen heen. Heel irritant voor de mensen om mij heen. Mijn broer en zus zijn veel stiller. Zij kregen de kans niet, zei mijn moeder altijd.

%27Communiceren+kun+je+leren%27
© Jan Anninga

Soms gaan mijn hersens langzamer dan dat ik praat. Ken je dat, dat je later denkt: wat heb ik nou toch weer gezegd allemaal? Meestal ben ik dan boos of voer ik een discussie of ben ik op een feestje.

Als je sneller praat dan je denkt, zeg je soms domme dingen. Dus ik probeer daar echt op te letten. Maar wat is het moeilijk om niet je instinct te volgen, maar je te beheersen.

Als je te veel praat, kun je slecht luisteren. Ook dat heb ik de afgelopen jaren geleerd. Dat je niet alleen moet praten, maar dat het in een gesprek vooral gaat om luisteren. Want dan communiceer je pas echt.

Wat doe je met communicatie als je allemaal een andere taal spreekt?

Inge Bergsma-De Vries, komkommerteler in Erica

Op het werk is communiceren nogal een ding. Wat doe je met communicatie als je allemaal een andere taal spreekt? Dat gaat dus ook nog wel eens mis. Van simpele dingen: dat Jarek de kas in loopt, terwijl we net hebben gezegd dat hij moet sorteren in de schuur. Of Ewa moest in huisje 10 slapen op de camping en zit in het woonhuis op nummer 10. Allemaal op te lossen. Communicatie over loon, contracten en functioneren is alweer een stuk moeilijker. Gelukkig is er Google Translate en zijn er goede uitzendbureaus met tolken.

Maar ook met mensen die Nederlands spreken is communiceren soms moeilijk, want tussen verschillende generaties kan er ook wel eens veel ruis ontstaan.

Naast interne communicatie is de communicatie naar buiten toe wel net zo belangrijk. Dan heb je te maken met de plantenteler, de zaadboer, de plasticleverancier en de energieleverancier. Mensen met wie je al jaren afspraken maakt en met wie het ineens anders moet, omdat ze bijvoorbeeld een nieuw systeem hebben bedacht. Misschien is dit herkenbaar of gaat bij u de communicatie altijd vlekkeloos?

Op school kregen we tien tips voor een goede communicatie: 1. luister meer en praat minder, 2. positieve houding, 3. neem de tijd, 4. stel open vragen zoals: hoe kan ik je helpen?, 5. vier positieve punten feedback geven tegenover één verbeterpunt, 6. lichaamstaal, uitstralen wat je zegt, 7. houd het doel in het oog, 8. verander eens van perspectief, 9. zet je trots opzij en 10. vergeet nooit te lachen.

Communiceren kun je leren. Ik doe mijn best.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer