'Stikstofgesprek weigeren helpt onderling vertrouwen niet'

Stikstofgezant Johan Remkes en minister Christianne van der Wal maakten zich afgelopen week boos omdat supermarkten, toeleverende bedrijven en afnemers niet wilden deelnemen aan het stikstofoverleg, Agrifirm uitgezonderd. Hun boosheid is terecht.

%27Stikstofgesprek+weigeren+helpt+onderling+vertrouwen+niet%27
© Dirk Hol

Het is onverantwoordelijk om een uitnodiging te weigeren voor een gesprek over een crisis waar ze zelf – of ze willen of niet – onderdeel van zijn. Zo'n belangrijke uitnodiging, op zo'n belangrijk onderwerp, kun je niet negeren. Zelfs de boerenorganisaties die eigenlijk niet wilden praten, gaven LTO hun fiat om namens hen aan te schuiven.

Ook maken deze partijen hun rol in de stikstofdiscussie op deze manier te klein. Het overleg gaat niet alleen over stikstofemissie, maar ook over de uitdagingen op het gebied van waterkwaliteit, klimaatmaatregelen en dierenwelzijn.

Om al die doelen te halen, is een transitie nodig van de land- en tuinbouw en daarvoor moeten boeren en tuinders kunnen investeren. Dat kan alleen als er voldoende verdienvermogen is. Dat gaat alle ketenpartijen aan. Door te stellen dat het kabinet 'er eerst met de boeren uit moet komen', zoals een aantal ketenpartners heeft gedaan, ontken je het belang van je eigen schakel.

Ketenpartijen maken hun rol in de stikstofdiscussie op deze manier te klein

René Bouwmeester, redacteur politiek en economie bij Nieuwe Oogst

De supermarkten hebben daarin een extra verantwoordelijkheid. Zij hebben het contact met de consument en zijn de aangewezen ketenpartner om het verhaal van de duurzame Nederlandse boer op hun klanten over te brengen. Met hun grote marketingmachines zijn supermarkten de uitgelezen ketenpartijen om aan de consument uit te leggen waarom duurzamer geproduceerd voedsel een hogere prijs verdient.

Niemand vraagt de ketenpartners om cadeaus uit te delen. Maar door het gesprek niet aan te gaan, schaden ze het vertrouwen van boeren en politiek in deze bedrijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer