Verplichte elektrakeuring voor agrarische bedrijven

Chris van Duynhoven is mede-eigenaar van fruitboomkwekerij Botden & van Willegen. Hij liet preventief alle bedrijfsruimtes bij de kwekerij keuren. ‘We zijn een van de grotere fruitboomkwekerijen van Nederland. We richten ons op kwaliteit. Dan moeten ook de randzaken, zoals je elektrische installatie, gewoon op orde zijn.’

Verplichte+elektrakeuring+voor+agrarische+bedrijven
Interpolis
© Kennispartner

Het bedrijf in Oost-Brabant is van vier voormalig medewerkers. 'Jaren geleden hebben we het bedrijf overgenomen', vertelt Chris. Voordat hij mede-eigenaar werd, was hij al werkzaam bij Botden & van Willegen.

'Het is prachtig werk. We werken met de natuur. We planten iets uit en als het goed gaat dan is het twee jaar later een volwaardige boom.' Dat het niet altijd goed gaat, is een feit. 'We zijn zo afhankelijk van het weer. Vorst, droogte, geen jaar is hetzelfde. Wij willen de risico's waar we wel invloed op hebben zoveel mogelijk beperken.'

De risico's waar we invloed op hebben, willen we zoveel mogelijk beperken

Chris van Duynhoven, mede-eigenaar fruitboomkwekerij Botden & van Willegen

Minder bomen, maar meer opbrengst

Dat meer niet altijd beter is, bewijst dit bedrijf. 'We hebben weliswaar minder bomen staan dan tien jaar geleden. Maar de netto-opbrengst; het aantal bomen dat we kunnen verkopen, is groter geworden. We gaan echt voor kwaliteit, met goed personeel met vakkennis.'

Botden & van Willigen heeft zo'n twee miljoen 1- en 2-jarige bomen staan waarvan elk jaar de helft verkocht wordt. Daar worden dan weer nieuwe boompjes voor aangeplant. 'We hebben vooral appelbomen, maar ook pruimen en peren', vertelt Chris.

Botden & van Willegen verkoopt alleen aan bedrijven. Die bedrijven kopen de opgekweekte fruitbomen om zelf na enige tijd vruchten, zoals appels, te kunnen oogsten en verkopen.

'We verkopen veel aan landen in West-Europa', legt Chris uit. Ondanks dat het grootste deel van het werk zich buiten afspeelt, zijn er ook verschillende loodsen en kantoren. 'Daar is wel het nodige aan elektra te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de koelcel die we hebben.'

Niet wachten maar doen

'Een van mijn drie collega's attendeerde me erop dat een elektrakeuring op korte termijn verplicht wordt voor veel bedrijven. Op die verplichting wilden we niet eens wachten, het leek ons sowieso een goed idee. De elektrische installaties in de panden die bij ons bedrijf horen waren al wel wat ouder. En zoals ik al zei, risico's willen wij waar mogelijk beperken', vertelt Chris.

'De keuring en de aanpassingen die werden geadviseerd kostten bij elkaar een paar duizend euro, maar als de boel afbrandt dan ben je veel verder van huis.'

Chris kent wel een paar bedrijven die ooit zijn afgebrand. 'En het was niet zo dat zij hun zaken niet op orde hadden. Waarschijnlijk is er net ergens een kleinigheidje misgegaan. Mijn vermoeden is dat veel branden simpelweg ontstaan door kortsluiting. Je slaat jezelf toch voor je kop als er iets gebeurt wat voorkomen had kunnen worden? En dan heb je het alleen nog maar over zakelijke schade. Ik moet er niet eens aan denken dat je een opdonder krijgt van krachtstroom.'

In één keer goed doen

Bij Botden & van Willegen waren er na de elektrakeuring wel een paar verbeterpunten. Chris: 'De inspecteur heeft onze installatie onderzocht en daarna hebben we alles doorgenomen. Niet alles was verplicht, je krijgt ook een hoop adviezen. Wij hebben gewoon alles doorgevoerd. Als je het in één keer goed doet dan kun je er weer jaren tegenaan.'

'De adviezen varieerden van losse contactdozen die vastgezet moesten worden tot een koelcel van 120.000 kilowatt waar nog geen aardlekschakelaar tussen zat', gaat hij verder. 'Sommige zaken konden we zelf oplossen, voor de grotere dingen hebben we een vakman ingeschakeld. Die heeft ook de verouderde meterkast vervangen. Volgens de inspecteur kon die nog opgeknapt worden, maar we hebben gelijk maar een nieuwe laten installeren.'

Toekomst van het bedrijf

'We hopen nog jaren door te kunnen gaan', vertelt Chris als we hem vragen naar de toekomst van Botden & van Willegen.

'Er zijn altijd zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zien zeker de gevolgen van klimaatverandering. Het is nu een heel droog voorjaar. We kunnen wel beregenen met grondwater, maar dat kost diesel. En dat is ook niet goedkoop momenteel. Daarnaast moet het water wel beschikbaar blijven. Bij te grote droogte is dat ook niet zeker.'

Verduurzaming en nieuwe appelrassen

Ze doen er zelf alles aan om als gezond bedrijf te kunnen blijven bestaan. 'We verduurzamen meer en meer. Denk aan het gebruik van steeds minder bestrijdingsmiddelen. En we willen groeien als bedrijf. Niet in areaal maar door de kwaliteit nog verder te vergroten.'

Ook valt de keuze steeds vaker op fruitbomen van de wat luxere rassen. 'Zoals de Kanzi-appel. Die zijn echt heel erg lekker. En Santana-appels, dat zijn appels die de meeste mensen die een appelallergie hebben gewoon kunnen eten.'

'Nee, buitenteelt is nooit saai', zegt Chris. 'Er zijn genoeg ontwikkelingen op de korte en op de lange termijn. Maar ik ben blij dat we nu de zekerheid hebben dat onze elektrische installatie goed op orde is.'


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Interpolis

Interpolis

Investeer in veiligheid en continuïteit, verzeker wat ertoe doet Als partner van de agrarische sector denkt Interpolis graag mee over veilig ondernemen....

Lees verder »

Meer van Interpolis

Lees ook

Meer artikelen van Interpolis »

Artikelen over Interpolis