Duitse liberalen staken verzet tegen vleestaks

De Duitse liberale FDP-partij lijkt zich niet langer te verzetten tegen invoering van een vleesbelasting voor de financiering van een strengere dierenwelzijnswet in de veehouderij.

Duitse+liberalen+staken+verzet+tegen+vleestaks
© Twan Wiermans

De drie partijen van de 'stoplichtcoalitie' zijn het in grote lijnen eens over modernisering van landbouw en veeteelt, maar verschillen tot nu toe van mening over de manier waarop dat moet worden betaald.

De liberale fractie in de agrarische deelstaat Nedersaksen bepleit nu een toeslag van 40 eurocent per kilo vlees, vrijwel geheel te betalen door supermarkten en tussenhandel. Die mogen die toeslag zo min mogelijk doorberekenen aan de klanten, om de inflatie niet verder aan te wakkeren. De liberalen in Nedersaksen zeggen dat ze hun voorstel hebben afgestemd en doorgesproken met hun kopstukken uit de landelijke FDP-fractie.

Bij een consumptie van 7,4 miljoen ton vlees per jaar komt dit overeen met een vleestoeslag van bijna 3 miljard euro dat in een landelijk dierenwelzijnsfonds moet vloeien. Daaruit moet het 'uitkopen van veehouders' en het 'saneren van slachthuizen' worden betaald, net als subsidies voor stalvernieuwing, biologische landbouw en meer dierenwelzijn.


Uitgebreid pakket

Een deskundigencommissie onder leiding van oud-minister Jochen Borchert kwam vorig jaar met een uitgebreid pakket om de landbouw in Duitsland te moderniseren, inclusief strengere wetten tegen dierenleed en milieuvervuiling. Bovendien zou het land zich moeten houden aan EU-milieunormen voor bodem, lucht en water. Voor de Duitse veeteelt komt dat neer op een vervanging van vrijwel alle stallen, wat miljarden euro's gaat kosten.

De Duitse LNV-minister Cem Özdemir heeft tot nu toe geen keus gemaakt over de mogelijke financiering van zulke plannen. Moet de klant het betalen, de boer, het grootwinkelbedrijf of de tussenhandel? Of een combinatie ervan? Bovendien: moet er alleen een extra toeslag komen op vleesverkoop in supermarkten of ook in restaurants? En wordt het een belasting, heffing of toeslag?


Die Grünen zijn blij

Landbouwwoordvoerder Renate Künast van Bündnis 90/Die Grünen reageert verheugd op het feit dat de FDP het verzet tegen financiering van de verbouwing van veeteelt en landbouw heeft opgegeven. 'Dit is een belangrijke steun voor meer dierenwelzijn en eerlijke concurrentie', zegt ze.

De deelstaat Nedersaksen is een belangrijke landbouwstaat. Meer dan de helft van de Duitse vleeskuikens wordt daar gehouden (60 procent), elk derde varken (33 procent) en ongeveer elk vijfde rund (21 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer