Limousinhoeve ziet meer vraag naar lokale producten

De Limousinhoeve in Hoek combineert een rundveehouderij met een eigen slagerij in het dorp zelf. Het leeuwendeel van de vleeswaren in de winkel is afkomstig van de eigen Limousin-koeien en een varkenshouderij in de buurt.

Limousinhoeve+ziet+meer+vraag+naar+lokale+producten
© Camiel Schelstraete

Peter Mol groeide op als boerenzoon op het familiebedrijf in de buurtschap Hasjesstraat bij het Zeeuwse Hoek, waar hij nu Limousin-runderen houdt. Dit vleesveeras is sober te houden, de koeien kalven probleemloos af en een keizersnede is vrijwel nooit nodig. De dieren passen zich bovendien gemakkelijk aan verschillende klimaattypen aan.

'Het was destijds een gemengd bedrijf. Er was wat fruitteelt en akkerbouw. Mijn vader hield hier al Limousin-runderen vanaf 1973 en ging later geheel over op vleesveehouderij. Maar het bedrijf was te klein om van te leven. Daarom koos ik in 1988 voor de slagersvakschool', zegt Mol.


Supermarkt

Een vleesveehouderij en eigen slagerij is geen doorsnee combinatie, net zo min als boer en slager. De ondernemer huurde vanaf begin jaren negentig een slagerij in een kleine supermarkt in Hulst om later de hele supermarkt te gaan exploiteren.

Ik zou dit werk graag allebei fulltime doen, want ik vind slager een mooi vak, maar boer ook

Peter Mol, vleesveehouder en slager in Hoek

Dat deed de Zeeuw tot 2009, toen hij het familiebedrijf en een bestaande slagerij aan de Langestraat in Hoek met winkel overnam. Nu is hij zowel boer als slager. Het beste van beide werelden, vindt hij. 'Ik zou het allebei graag fulltime doen. Slager is een mooi vak, maar boer ook. Als kind wilde ik al boer worden, maar daarvoor was het bedrijf te klein. Nu is dat toch een beetje gelukt.'


Typische structuur

Mol houdt nu zo'n 110 Limousin-runderen. In het verleden waren dat er meer, maar nadat zijn vader overleed, heeft hij het aantal wat teruggebracht. Met het oog op de continuïteit koopt hij wel geregeld wat runderen bij in Frankrijk. Limousin-vlees heeft een typische, fijne structuur en bevat ook wat vet, hetgeen de smaak en malsheid ten goede komt, meent de ondernemer.

'Het ras houdt zichzelf buiten goed in conditie buiten. 's Zomers lopen ze meestal buiten, al zijn er wel controles nodig', zegt Mol. 'Op stal krijgen ze natuurhooi, kuilgras en mais, die we zelf ook verbouwen op een deel van ons land.' Hij hecht aan een zo natuurlijk mogelijke bedrijfsvoering, maar biologisch is de bedrijfsvoering niet. Er wordt wel iets kunstmest gebruikt, terwijl hij ook eens per jaar de weides spuit tegen onkruid.


Elf medewerkers

De Zeeuws-Vlaamse ondernemer is dagelijks op zowel zijn boerderij in Hasjesstraat als in de slagerij in het dorp te vinden. Zeker in de winter als de runderen moeten worden gevoerd. In het bedrijf werken elf mensen, inclusief deeltijdmedewerkers. Mol heeft geluk gehad dat hij twee jonge slagers in opleiding heeft kunnen aantrekken, onder wie Koen de Putter. Bijzonder is ook dat De Putter en enkele collega's regelmatig in zowel de slagerij als op de boerderij te vinden zijn.

Het aanbod aan verse en bereide vleeswaren komt grotendeels van het eigen bedrijf en een varkenshouderij in de buurt. Klanten vragen daarnaar, merkt de ondernemer. De runderen van de Limousinhoeve worden geslacht bij Huiskes in Koewacht, waarna het vlees in Hoek wordt verwerkt. Lamsvlees en kip komen normaal gesproken van elders, al heeft Mol nu een lamsbout uit Hulst in de koeling liggen voor verdere bereiding.


Streekproducten

De vraag naar vlees van lokale herkomst groeit, constateert de ondernemer. Zo'n 90 procent van de bereide vleeswaren is geproduceerd van rundvlees van het eigen bedrijf en lokaal aangekocht varkensvlees.

De Limousinhoeve heeft de laatste jaren veel in middelen voor de bereiding geïnvesteerd, zegt Mol. Behoudens enkele producten als parmaham, waarvan de naam beschermd is, zijn ook de meeste vleeswaren naar origineel recept geproduceerd in Hoek. Zo omvat het aanbod huisbereide chorizo, diverse salami's, panchetta, porchetta en coppa, maar ook gewoon boterhamworst en grillworst.


Experimenteren met smaken

Mol experimenteert nu met een gezouten rauwe ham die wordt omwikkeld met hooi, wat een aparte, zoetige smaak geeft. De ham ligt nu in de koeling en moet tegen de feestdagen gereed zijn voor verkoop.

De klandizie komt veelal uit Zeeuws-Vlaanderen, waar de kwaliteit van de Limousinhoeve bekend is. Bij vakwedstrijden viel het bedrijf meermaals in de prijzen en de erwtensoep werd al eens tot lekkerste van het land verkozen. Ook werd de Limousinhoeve al eens verkozen tot beste winkel van Uw Slager, waar het bedrijf bij is aangesloten.

Ook vegetarisch eten behoort tot het aanbod. 'In bijna ieder gezin zijn wel één of twee vegetariërs te vinden en daar moet je iets voor in huis hebben, anders ben je die klanten kwijt aan de supermarkt', stelt Mol, die zich ook meer gaat richten op kant-en-klaarmaaltijden. 'Vooral voor de werkende mens die geen zin heeft om bij thuiskomst nog eerst in de keuken aan de slag te moeten.'


Peter Mol, vleesveehouder en slager in Hoek
Peter Mol, vleesveehouder en slager in Hoek © Camiel Schelstraete


Bedrijfsgegevens

Peter Mol heeft een vleesveehouderij en slagerij in het Zeeuwse Hoek. Hij nam in 2009 het familiebedrijf van zijn vader over. Hij houdt nu 110 Limousin-runderen. De dieren grazen op 35 hectare eigen land, 4 hectare aan lage weides van een buurman en een perceel 12 hectare dat wordt gepacht van Natuurmonumenten. Op stal eten de runderen natuurhooi, kuilgras en mais van het eigen bedrijf. De Limousinhoeve heeft elf mensen in dienst. Er werken vier slagers, onder wie Mol zelf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer