Rusland tempert verwachtingen over eerste Oekraïens graankonvooi

De Verenigde Naties verwachten dat het eerste schip met graan de komende dagen kan afvaren uit een van de drie Oekraïense Zwarte Zeehavens. De eerste schepen zouden al zijn geladen.

Rusland+tempert+verwachtingen+over+eerste+Oekra%C3%AFens+graankonvooi
© Twan Wiermans

Rederijen en scheepsverzekeraars moeten er zeker van zijn dat het transport veilig is, zonder het risico van mijnen of raketaanvallen, benadrukte een VN-zegsman vrijdag. 'De schepen moeten zich veilig kunnen verplaatsen. Wat betekent dat we duidelijkheid moeten hebben over waar de voor hen bestemde vaarroute precies ligt', voegde hij eraan toe.

In Oekraïense havens wacht 25 miljoen ton graan op export. De Russische blokkade heeft geleid tot een scherpe stijging van de voedselprijzen, waardoor de wereldvoedselcrisis is aangewakkerd. Volgens het Wereldvoedselprogramma heeft dit geleid tot 'ernstige honger' onder ongeveer 47 miljoen mensen wereldwijd.


Beperkingen

Een Russische minister temperde verwachtingen over een spoedig eerste graankonvooi. Hij wees erop dat is afgesproken dat ook alle Westerse beperkingen op Russische voedselhandel zouden worden opgeheven. En dat is volgens Moskou nog niet gebeurd.

Een VN-woordvoerder bij het Coördinatiecentrum in Istanbul zei dat graanschepen in Turkije zullen worden geïnspecteerd 'om er zeker van te zijn dat ze geen smokkelwaar of wapens vervoeren'. Deze controles zullen waarschijnlijk plaatsvinden op een ankerplaats ten noorden van de Bosporus. Details zullen later worden bekendgemaakt.

Op 22 juli ondertekenden Oekraïne en Rusland twee afzonderlijke 'spiegelovereenkomsten' met Turkije en de VN om de export van Oekraïens graan via de havens aan de Zwarte Zee te deblokkeren. Graantransportschepen worden begeleid door Turkse oorlogsschepen, en de Oekraïense marine loodst ze door de mijnenvelden in Oekraïense havens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer