LTO wil meer dan 'handreikingen' van kabinet tijdens stikstofgesprek

LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak wil 'meer dan handreikingen' horen van het kabinet tijdens een verzoenend gesprek onder leiding van stikstofbemiddelaar Johan Remkes. Hij wil toezeggingen 'waar we mee aan de slag kunnen', zei hij vrijdagochtend voor aanvang van de bijeenkomst in het provinciehuis in Utrecht.

LTO+wil+meer+dan+%27handreikingen%27+van+kabinet+tijdens+stikstofgesprek
© Dirk Hol

Van der Tak sprak van een 'heel spannende dag' waar veel van afhangt. 'Het is ontzettend belangrijk voor onze boerengezinnen.' Hij wil graag horen waar het kabinet mee komt. LTO wilde het gesprek eigenlijk niet aangaan, maar liet zich overhalen door premier Mark Rutte die beloofde dat er 'geen taboes' zouden zijn.

Rutte zelf deed er bij aankomst in Utrecht het zwijgen toe. Natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) liet weten vooral te gaan luisteren. Ze zei blij te zijn dat er eindelijk een gesprek is met boerenorganisaties. 'Zo doen we dat in Nederland, aan tafel met elkaar.'


• Bekijk wat er nog meer is verschenen over deze bijeenkomst op nieuweoogst.nl/stikstofoverleg

Ministers Henk Staghouwer (Landbouw, ChristenUnie) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) wilden evenmin zeggen wat het kabinet de boerenorganisaties te bieden heeft.


Vertrouwen herstellen

Met deze bijeenkomst hoopt bemiddelaar Remkes iets van het beschadigde vertrouwen te herstellen, zodat verder kan worden gepraat over de stikstofaanpak. Het kabinet wil de komende jaren de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak fors verminderen, omdat die een grote belasting vormen voor de natuur en soortenrijkdom.

De landbouw is de grootste uitstoter van stikstof. Veel boeren vrezen dan ook dat de strenge doelen die het kabinet hanteert tot een kaalslag zullen leiden op het platteland. De roep om toekomstperspectief voor de sector heeft tot dusver alleen geleid tot een brief van landbouwminister Henk Staghouwer waarin nauwelijks concrete plannen stonden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer