Professor Pannenkoek bakt ze bruin met Drentse boekweit

Professor Pannenkoek, een imker en diverse horecaondernemers uit Orvelte ondersteunden donderdag de aftrap van het tweejarig project 'herintroductie van de teelt van boekweit in Drenthe'. Vijftien telers zaaiden dit jaar het oeroude gewas in.

Professor+Pannenkoek+bakt+ze+bruin+met+Drentse+boekweit
© Joost de la Court

Henk Buis, zoals de pannenkoekenbakker eigenlijk heet, vindt het boekweitmeel een onmisbaar ingrediënt voor lekker pannenkoekenbeslag. Dat is dan nog maar één bestemming voor de zaden die uit de boekweitteelt kunnen worden gewonnen. Het vormt ook de basis voor bier, jenever en als tot kasha geroosterd in tal van gerechten.

Omdat boekweit een langbloeiend gewas is, levert het ook veel nectar op voor zowel honingbijen als wilde bijen, vlinders en zweefvliegen. Doordat het meel glutenvrij is, vindt het boekweitmeel ook steeds meer aftrek in de bakkerijwereld.


Herintroductieproject

Dit jaar wordt verspreid over 25 percelen in Drenthe zo'n 50 hectare boekweit geteeld in het kader van het herintroductieproject. De bedoeling is zo hand over hand het geïmporteerde boekweitzaad te vervangen dat nu nog uit landen in Oost-Europa, zoals Rusland, maar vooral ook uit China komt.


Startbijeenkomst van het Drentse boekweitproject voor natuurinclusieve landbouw in Nieuw Balinge.
Startbijeenkomst van het Drentse boekweitproject voor natuurinclusieve landbouw in Nieuw Balinge. © Joost de la Court

Volgens projectleider Peter Bruls is er in Nederland ruimte voor ongeveer 4.000 hectare. 'Het wordt niet alleen steeds populairder als alternatief voor glutenhoudende granen, boekweit is ook erg goed voor de biodiversiteit. Bij stilte hoor je het hier in het boekweitveld zoemen van de insecten.'


Spouwmuren

De teelt is tevens milieuvriendelijk, omdat die zonder bemesting en gewasbespuiting kan plaatsvinden. Bruls heeft voor de deelnemende boeren inmiddels een zwadmaaier geregeld, zodat het gewas na het maaien op het veld kan afrijpen. Ook is een pelmolen in Noord-Holland bereid gevonden de zaden te pellen en te malen. De zaaddopjes kunnen worden gebruikt voor het vullen van kussens of als isolatie van spouwmuren.

Akkerbouwer Otto Willem Eleveld uit Hooghalen is een van de deelnemers aan het project. Hij heeft dit jaar 4,5 hectare ingezaaid. 'Het is een probeersel, ik weet nog niet wat het gaat opbrengen.' Hij vindt de teelt tot nu toe erg meevallen. 'Een vals zaaibed aanleggen tegen het onkruid was genoeg. Ik heb alleen wat melde, maar het gewas staat er bij mij mooi egaal bij zonder dellen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer