Boeren houden protest bij Groningen Airport Eelde

Boeren zijn woensdagochtend met in totaal z'n twintig trekkers gearriveerd bij Groningen Airport Eelde voor een protestactie. Een aantal staat op de stoep geparkeerd, pal voor de vertrekhal van het vliegveld.

Boeren+houden+protest+bij+Groningen+Airport+Eelde
© dirk hol

Burgemeester Marcel Thijsen heeft met de boeren afgesproken dat landingsbanen niet geblokkeerd mogen worden, zegt een woordvoerster. 'De boeren hebben aangegeven dat een en ander ordentelijk zal verlopen en daar vertrouwen we op.'



Ook moeten de traumahelikopter en het orgaantransport naar het UMCG in Groningen onbelemmerd kunnen vertrekken. Hoeveel boeren er verwacht worden, kan de woordvoerster niet zeggen. Dagblad van het Noorden meldde dat er zo'n duizend actievoerders worden verwacht, maar burgemeester Thijsen laat ter plaatse weten dat hij eerder rekening houdt met enkele tientallen boeren.


Gemoedelijke sfeer

De actievoerders mogen van hem 'desnoods' tot middernacht blijven, zolang ze zich maar aan de afspraken houden. De sfeer ter plaatse is gemoedelijk, ziet een verslaggever. De boeren richten ter plekke een koffiehoek in. Later op de middag zijn er plannen om te barbecueën. Hoe lang de boeren willen blijven, is niet duidelijk. De toegangswegen naar de luchthaven zijn open.

Thijsen zegt dat de boeren bij Groningen Airport Eelde demonstreren omdat het vliegveld volgens hen veel stikstof uitstoot en aan de rand van een natuurgebied zit, maar niet zou worden meegenomen in de reductieplannen van het kabinet. Volgens de marechaussee zijn er woensdag geen commerciële vluchten op de luchthaven.


'Wat ik begrepen heb is dat er geen bezetting zal zijn van de start- en landingsbaan', aldus een woordvoerder. De marechaussee zegt vooral toezicht te houden op de luchthaven. 'Buiten wordt er samengewerkt met de politie', zegt de woordvoerder. Volgens hem zijn daarover 'goede afspraken gemaakt' met de driehoek van politie, Openbaar Ministerie en burgemeester.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer