Limburgse studenten presenteren agrofoodconcepten tijdens Grow

Onderzoek naar kunstbiest, alternatieve wikkelmethodes voor strobalen en verschillende bereidingen van rode biet. Het is een greep uit de agrofoodconcepten die onlangs zijn gepresenteerd tijdens het Grow-event in Venlo.

Limburgse+studenten+presenteren+agrofoodconcepten+tijdens+Grow
© Michiel Elands

Het heet de vegan drumstick en is speciaal bedacht voor foodtrucks die op festivals staan. Het is een plantaardig product met een koningsoesterzwam in de hoofdrol, op smaak gebracht met kipkruiden, op een stokje van lemongrass en een omhulsel van rijstvel.

Maxime van der Wal, die het idee samen met Isabelle Cox heeft uitgewerkt, warmt de snacks op tijdens Grow 2022. Ze zijn eerstejaarsstudenten van de opleiding Food Innovation van HAS Hogeschool Venlo.


Veel bezoek

De marktkraam waar de twee studenten hun product laten proeven, krijgt veel bezoek. Jurylid Suzanne Bisschops wil graag weten hoeveel zout is gebruikt. Als directeur van Kokkerelli biedt ze educatieve programma's om kinderen over een gezond eetpatroon te leren.

We wilden een echt nieuw en smaakvol plantaardig product ontwikkelen

Maxime van der Wal, eerstejaarsstudent Food Innovation HAS Hogeschool Venlo

Een vierdejaarsstudent van dezelfde studierichting adviseert Van der Wal om eens met zeewier te experimenteren om de snack nog gezonder te krijgen.


Vegetarisch en veganistisch

Dit en vele andere ideeën die studenten op Grow presenteren, gaan over vegetarische en veganistische producten. Twee studenten van Gilde Opleidingen zetten vergeten groenten in het middelpunt: knolselderij en rode biet. Veel andere foodconcepten zijn nadrukkelijk gericht op vega, gezond en duurzaam.

Van der Wal en Cox zien een groeiende vraag naar vleesvrije snacks en zijn met het idee van een kipvrije chicken wing en de vegan drumstick aan de gang gegaan. 'Paddenstoelen zijn een bekend alternatief voor vlees, maar we wilden een echt nieuw en smaakvol plantaardig product ontwikkelen', verwoordt Van der Wal.


Gezond businessmodel

Directeur Marc Pruijssers van HAS Hogeschool Venlo is positief verrast als hij de snack proeft. 'Zeker als je bedenkt dat dit product in korte tijd is ontwikkeld en dat er een gezond businessmodel achter zit met een festivalpubliek dat hiervoor wil betalen.'


De marktkraam van de vegan drumsticks, gemaakt van koningsoesterzwammen.
De marktkraam van de vegan drumsticks, gemaakt van koningsoesterzwammen. © Michiel elands

De vraag naar plantaardige alternatieven voor vlees is volgens Pruijssers een trend die zeker studenten van de richting Food Innovation oppikken. 'Als ik het breder trek, dan zie je in West-Europese steden veel aandacht voor vegetarisch en veganistisch eten. In de opkomende economieën groeit juist de belangstelling voor vlees.'


Duurzame voeding

Studenten van Yuverta, Gilde Opleidingen, HAS Hogeschool en Maastricht University zijn aan de slag gegaan met voeding, duurzaamheid en techniek. Via een markt, een centraal podium en tijdens de netwerkborrel kunnen ze zich presenteren aan potentiële werkgevers. Bij het Grow-evenement laten ondernemers het een beetje afweten, maar de studenten en hun docenten zijn in groten getale aanwezig.

De ideeën gaan van onderzoek naar groenbemesters tot een app waarmee je duurzaam boodschappen kunt doen, van de keuze van driftarme spuitdoppen tot de zoektocht naar aardappelrassen die beter bestand zijn tegen phytophthora.


Onkruid op het menu

Maren Gommers presenteert Floreren, een concept om onkruid op de menukaart te krijgen. Haar idee is dat mondiale voedseltekorten, de afname van biodiversiteit en voedselverspilling zijn te tackelen als we op grote schaal onkruiden zouden consumeren. Het gaat om gewassen als paardenbloem, zevenblad en brandnetel. 'Voor de schilpadden van mijn moeder verzamel ik die kruiden al lang en toen dacht ik waarom eten we het zelf niet.'

Gommers heeft kaarten gemaakt met kenmerken van de kruiden, recepten verzameld en teeltadviezen opgesteld. Het idee is dat consumenten een box kopen en zaden zelf gaan planten op het balkon of in de tuin. 'De eerste stap is om mensen kennis te laten maken met wilde bloemen en planten', zegt Gommers. 'Als de vraag toeneemt, zou je het ook professioneel kunnen gaan telen.'

Wat de student graag wil voorkomen, is dat mensen zelf in het wild gaan plukken en daardoor de biodiversiteit juist afneemt. Bovendien is het bij wet verboden. Ze denkt een box met zaden en recepten voor een tientje te kunnen verkopen, het dubbele van de kostprijs.


Prijs

De jury kan haar idee waarderen en beloont het met de prijs in de categorie Duurzaamheid. Gommers krijgt net als de andere prijswinnaars 300 euro aan startkapitaal.


De vakjury met Peter Thuis (ROC Gilde Opleidingen), Corine Fleuren (Boomkwekerij Fleuren) en Suzanne Bisschops (Kokkerelli).
De vakjury met Peter Thuis (ROC Gilde Opleidingen), Corine Fleuren (Boomkwekerij Fleuren) en Suzanne Bisschops (Kokkerelli). © Michiel elands

In de categorie Food wint het gerecht de knolselderijoliebol van Ilse Ostendorf, student van Gilde Opleidingen. In de categorie Technische Innovatie slepen Yuverta-studenten Rens Heijnen en Dennis Criens de prijs in de wacht met hun suggesties om de mbo-bedrijfsopdrachten boeiender te maken.


Publieksprijs

De publieksprijs van Grow 2022 gaat naar vier studenten van Maastricht University, die de hele kiwi, inclusief schil hebben verwerkt tot de gezonde snack Biskiwi. De andere winnaar is het idee van Cox en Van der Wal: de vegan drumstick.

Via het panel experts krijgt de jonge generatie nog een handjevol adviezen mee naar huis. Corine Fleuren van Boomkwekerij Fleuren en directeur van Minitree pleit ervoor 'te doen wat je graag wilt doen' en nieuwe wegen in te slaan.

Anne Smeets, die als bioloog verbonden is aan Wijngaard Sint Martinus in Vijlen, ziet veel bereidheid van boeren om problemen als de stikstofuitstoot aan te pakken, maar tegelijkertijd dat goede voorbeelden onderbelicht blijven. LLTB-bestuurder Susanne Görtz adviseert de studenten hun gevoel te volgen en de zorgen over de toekomst van de agrosector zoveel mogelijk om te zetten in positiviteit.


LLTB-bestuurslid Susanne Görtz adviseert studenten hun gevoel te volgen.
LLTB-bestuurslid Susanne Görtz adviseert studenten hun gevoel te volgen. © Michiel Elands


Grow beleeft dit jaar vierde editie

Na een online evenement als gevolg van corona kon de vierde editie van Grow weer live plaatsvinden op Brightlands Campus Greenport Venlo. Naast de campus zijn provincie Limburg, Foodlab Limburg, Liof en de LLTB samen met de Limburgse onderwijsinstellingen HAS Hogeschool, Yuverta, Gilde Opleidingen, Vista College, Fontys Hogeschool en Maastricht University Campus Venlo de drijvende krachten achter Grow. Alle partijen hebben hun samenwerking bevestigd via een convenant. 'Ik ben er trots op dat studenten van alle onderwijslagen binnen het agrarische en fooddomein op een informele wijze kennis met elkaar kunnen maken tijdens Grow', liet gedeputeerde Lia Roefs (PvdA) van provincie Limburg eerder weten. 'Het matchingsevent zorgt ervoor dat we talent weten te binden en boeien aan de mooie kansen die het innovatieve agrofoodwerkveld in Limburg te bieden heeft.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer