Twee boeren langer vast, 120 uur taakstraf voor ‘domme opmerking’

Twee boerendemonstranten uit Oost-Nederland moeten langer in de cel blijven zitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Arnhem vrijdag besloten. In Rotterdam kreeg een man 120 uur taakstraf opgelegd omdat hij had opgeroepen Schiphol plat te leggen.

Twee+boeren+langer+vast%2C+120+uur+taakstraf+voor+%E2%80%98domme+opmerking%E2%80%99
© Pixabay

De twee actieboeren uit Kootwijkerbroek en Harskamp blijven nog veertien dagen vastzitten. Op 13 juli moeten zij bij de rechtbank Zutphen op een snelrechtzitting verschijnen. Een derde actievoerder moet in elk geval nog drie dagen achter de tralies doorbrengen. Drie eerder gearresteerde demonstranten, onder wie een minderjarige verdachte, zijn op vrije voeten gesteld in afwachting van hun rechtszaak.


De zes opgepakte boeren en hun advocaten zijn vrijdag via een videoverbinding gehoord door de rechter-commissaris. Het leek de rechtbank volgens een woordvoerder gezien de gebeurtenissen in de afgelopen week beter om ze niet naar Arnhem te vervoeren. Daarom zijn de actievoerders online gehoord op de locatie waar ze vrijdag zaten.

De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag een taakstraf van 120 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd aan een 23-jarige man uit het Zuid-Hollandse Strijensas. De boer had via de chatdienst Telegram opgeroepen tot het platleggen van Schiphol. 'Als er net zoveel opkomst is als in Stroe, kan de politie en de ME niks', schreef de man, die zich verzet tegen het stikstofbeleid van het kabinet.


Blanco strafblad

De politierechter rekende hem aan dat het oproepen tot dit soort gedrag 'de openbare orde en de veiligheid raakt'. Wel is meegenomen dat de man jong is, een blanco strafblad heeft en oprecht geschrokken was van zijn aanhouding.

De man betuigde tijdens de zogeheten supersnelrechtzitting ook direct spijt. De berichten over de komende stikstofreducties vielen het boerengezin erg zwaar, legde hij uit. De man woont thuis en werkt in het bedrijf van zijn ouders. 'Ik zou het bedrijf volledig willen overnemen van mijn vader, maar dat is nu niet zeker.'

Het is echter niet niks waar de man toe opriep, vond het Openbaar Ministerie, dat een celstraf van vijf maanden eiste, waarvan drie voorwaardelijk. 'Het gaat om het oproepen van geweld. Hij had zijn boerenverstand moeten gebruiken.' De rechter ging niet mee in de eis van het OM. De advocaat van de man sprak op haar beurt van 'een domme opmerking, zonder dat daar dreiging uit ontstaan is'.


Sinds maandag zijn zo'n twintig aanhoudingen verricht rondom de boerenprotesten. De verdachten werden aangehouden voor vooral geweldsincidenten en opruiing, zegt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie vrijdag.


Forse recherchecapaciteit

De verwachting is dat meer aanhoudingen zullen volgen. 'Sinds dinsdagavond is er een forse recherchecapaciteit op gezet', zegt de woordvoerder. Ook wijst ze erop dat de politie van plan is beelden van relschoppers, die dinsdag tijdens de boerenprotesten bij de woning van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in Hierden strafbare feiten hebben gepleegd, volgende week woensdag herkenbaar online te zetten als ze zich niet melden. Bij die protesten liep het volgens de politie volledig uit de hand.

Behalve de circa twintig aanhoudingen, zijn er enkele honderden bekeuringen uitgeschreven, vooral voor verkeersovertredingen, en is een aantal tractoren in beslag genomen. De woordvoerder geeft aan dat de onderzoeken nog lopen, met name naar geweldsincidenten rondom de boerenacties.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer