Duitse varkensstapel krimpt 10 procent in jaar tijd

Er waren al geluiden dat de varkensstapel in Duitsland flink zou krimpen. De cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis bevestigen dat nu. In een jaar tijd zijn er 9,8 procent minder varkens in Duitsland, dat zijn 2,42 miljoen dieren.

Duitse+varkensstapel+krimpt+10+procent+in+jaar+tijd
© Varkens Archief

Het lijkt er niet op dat het bij deze forse krimp blijft. Het laatste halfjaar blijkt er namelijk sprake van een daling van de varkensstapel met 6,2 procent.

De grootste daling zit bij de biggen van 20 tot 50 kilo. Er zijn nu 3,8 miljoen dieren in deze groep. Dat zijn er 711.700, ofwel 16 procent minder, dan in het afgelopen jaar. Het afgelopen jaar was hier de daling het grootst met 423.000 dieren.

De zeugenstapel krimpt iets minder dan de totale varkensstapel. De achteruitgang is hier 9,3 procent in een jaar tijd. Dat zijn 152.900 zeugen minder, waardoor er in Duitsland nu nog 1,48 miljoen zeugen zijn. Ook bij de zeugen is duidelijk te zien dat de daling in het afgelopen halfjaar toeneemt, toen werden er bijna 100.000 zeugen minder gehouden.

Nog 10,3 miljoen vleesvarkens

Het laatste halfjaar daalde de vleesvarkensstapel met 600.000 dieren. Over het hele jaar genomen gaat het om een daling van 983.300 dieren, ofwel 8,7 procent. Daarmee zijn er gemiddeld genomen nog 10,3 miljoen vleesvarkens in Duitsland aanwezig.

Het aantal varkensbedrijven is in een jaar tijd met 9,6 procent gedaald. Ten opzichte van tien jaar geleden is dat zelfs de helft minder, terwijl het aantal varkens met zo'n 20 procent is gedaald.

De Duitse bond van varkenshouders (ISN) vindt het geen wonder dat er nu sprake is van een exitgolf in de varkenshouderij. De varkenshouders hebben met meerdere negatieve factoren te maken. Mede door de Afrikaanse varkenspest zijn de prijzen te laag, zeker in verhouding tot de fors gestegen voerkosten.

Extra welzijnsregels

Daarnaast komen er veel extra welzijnsregels op de varkenshouders en met name zeugenhouders af. Als eerst moeten de guste zeugen in groepen worden gehouden en daarna komt de plicht tot vrijloopkraamhokken.

De diverse supermarktketens stellen ook steeds meer eisen, zonder dat altijd duidelijk is welke vergoeding daar langdurig tegenover staat. Tegelijk groeit de varkensstapel in Spanje maar door.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer