Laatste oproep Agractie aan minister: voorkom boerenopstand

Boerenactiegroep Agractie doet een 'laatste oproep' aan minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof om haar plannen niet door te zetten. 'Ga niet door op de ingeslagen weg. Laat een vreedzame actie niet escaleren in een boerenopstand', zegt voorman Bart Kemp in een maandagochtend verschenen video.

Laatste+oproep+Agractie+aan+minister%3A+voorkom+boerenopstand
© Johan Wissink

'Weet dat boeren zullen vechten voor hun toekomst', aldus Kemp. 'Hoelang en hoever ze zullen vechten, is aan hen.' De schapenhouder die sinds 2019 het gezicht is van Agractie, zei vorige week tijdens het boerenprotest in het Gelderse Stroe al dat de Staat der Nederlanden 'in oorlog' is met de 'boerenrepubliek'. Hij voegde daar voor de duidelijkheid aan toe dat de boeren hun strijd 'zonder wapens moeten voeren'.In zijn nieuwste vlog roept de voorzitter van Agractie de minister nogmaals op tot 'zorgvuldig overleg' met de agrarische sector om stikstofbeleid te maken dat kan rekenen op draagvlak op het platteland. 'Keer terug van deze desastreuze plannen, ga in gesprek met ons over fundamenteel ander beleid.'

Een woordvoerder van Van der Wal zegt dat 'boeren het recht hebben om te protesteren' en dat de overheid hun zorgen 'serieus neemt'. Hij maakt echter ook duidelijk dat de minister haar plannen niet zal intrekken; ze wil zich houden aan de afspraken uit het coalitieakkoord. 'We hebben in Nederland ook rechterlijke uitspraken waar we iets mee moeten. En de natuur staat er echt slecht voor, dat blijkt uit tal van rapporten.'

Over de bewoordingen van Agractie wil de zegsman niet veel kwijt. 'Op deze retoriek gaan we niet in. We gaan niet mee in die termen.'


Maandag weer boerenacties

Ook maandag hangen weer boerenacties in de lucht. Zo is een groep boeren van plan om in Groningen grensovergangen naar Duitsland te gaan blokkeren. Ze willen rond 20 uur verzamelen in Ter Apel. 'We gaan de grenzen sluiten voor stikstof', zegt Henk Wortelboer uit Jipsingboertange, een van de actievoerders.

Het idee is om ook andere grensovergangen 'af te sluiten'. Daarmee willen de boeren wijzen op verschillen in het stikstofbeleid tussen Nederland en Duitsland, waar de regels soepeler zijn. De boeren kiezen voor een actie in de loop van de avond om 'de burgers niet te veel tot last te zijn'.


Geen coördinatie FDF

Een centrale organisatie is er deze keer niet. Voorzitter Mark van den Oever van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) maakte zondagavond bekend dat boeren maandag vanaf 12 de weg op zullen gaan, maar hij zei erbij dat FDF die acties niet coördineert.

LTO Nederland blijft bij de lijn dat acties 'passend en waardig' moeten zijn, laat voorzitter Sjaak van der Tak weten. 'Wij hebben geen bemoeienis met deze wilde acties.' De voorzitter van de land- en tuinbouworganisatie voegt eraan toe dat het van belang is 'om bij acties de samenleving te betrekken en daarmee achter ons te houden'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer