Schapen- en geitenfokkers haken aan bij Vertrouwensloket

De Nederlandse schapen- en geitenfokkersorganisatie (NSFO) heeft het afsprakenkader met het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren ondertekend. Dit loket heeft als doelstelling verminderde zorg voor dieren vroegtijdig te signaleren en een halt toe te roepen 'en veehouders die het overkomt weer op het juiste spoor te krijgen'.

Schapen%2D+en+geitenfokkers+haken+aan+bij+Vertrouwensloket
© Han Reindsen

De NSFO wil hiermee onderstrepen dat dierenwelzijn voor de organisatie een belangrijk aandachtspunt is. Algemeen directeur Reinard Everts van de NSFO stelt in een gezamenlijk persverklaring dat de belangenorganisatie voor schapen- en geitenfokkers hiermee een blijk van waardering 'voor het goede en nuttige werk van het Vertrouwensloket' geeft. 'Maar anderzijds doen wij dit omdat de NSFO zich achter de afspraak schaart om onze verantwoordelijkheid te nemen in de preventie en aanpak van verminderde dierzorg in onze sector. Dat vinden we belangrijk, omdat daardoor vaak schrijnende situaties voor mens en dier voorkomen kunnen worden.'

Volgens het Vertrouwensloket is er geen schapenhouder 'die zijn dieren moedwillig slecht verzorgt'. 'Vaak spelen problemen van persoonlijke aard waardoor de dierzorg in het geding komt', stelt Ankie de Jong, Vertrouwensloket-coördinator, in dezelfde persverklaring. 'De hulp die het Vertrouwensloket aanbiedt, bestaat uit bijvoorbeeld het geven van advies over de verzorging van de dieren of financieel advies. Ook kunnen er andere vormen van maatschappelijke hulp worden ingeschakeld.'


Afwijkende situaties

Het Vertrouwensloket is blij dat de NSFO, net als 26 andere erfbetredende organisaties, zich uitspreekt om in een vroeg stadium afwijkende situaties te willen signaleren. De Jong: 'Daarmee zijn zij van groot belang voor de preventie en aanpak van dierverwaarlozing. Erfbetreders (dierenartsen, voerleveranciers) kunnen hun zorgen bespreken met het loket of een melding doen over het welzijn van beroepsmatig gehouden geiten en schapen en de veehouders bij dit landelijke meldpunt.'

Het Vertrouwensloket bestaat uit personen die deskundig zijn op het gebied van dierverwaarlozing en bekend zijn met de agrarische sector, zoals veeartsen. Een team komt in actie wanneer er duidelijke vermoedens zijn dat het dierenwelzijn in gedrang komt. Het Vertrouwensloket is in 2000 opgericht op initiatief van de veehouderijsector. Ruim 25 partners hebben zich geconformeerd aan het afsprakenkader met als doel het signaleren en voorkomen van verminderde zorg of verwaarlozing van landbouwhuisdieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer