Flevolandse loonwerker hakselt wintergerst voor koeien

Loonbedrijf Hut uit het Flevolandse Zeewolde hakselt een perceel wintergerst voor melkveebedrijf Van Veelen VOF uit Biddinghuizen. Van Veelen laat ieder jaar een gerstperceel Gehele Plant Silage (GPS) hakselen en kuilt het in als voer voor de melkkoeien.

Flevolandse+loonwerker+hakselt+wintergerst+voor+koeien
© Niels van der Boom

'We maaien de gerst met een speciaal voorzetstuk aan de hakselaar', legt Stefan Hut uit, chauffeur van de machine. 'Daarmee wordt het gewas gekort tot 6 millimeter boven het maaiveld. De hakselaar heeft het daar best zwaar mee.' Van Veelen heeft de gerst gekocht van akkerbouwbedrijf Van Renselaar in Lelystad. Van Renselaar laat circa de helft van zijn areaal wintergerst hakselen.


Vroeg diepploegen

De akkerbouwer wil het land graag vroeg vrij hebben, zodat hij de kavel kan laten diepploegen. Omdat de meeste percelen nog niet zijn geoogst, is het financieel aantrekkelijk vroeg te zijn met ploegen, voordat het werk echt losbarst. Van Renselaar heeft in 2021 zijn eerste kavel kleigrond laten diepploegen.

Hut hakselt ieder jaar voor enkele klanten GPS in Flevoland. Naast gerst betreft dat ook mengteelten. 'Het areaal zal dit jaar waarschijnlijk iets kleiner zijn vanwege de hoge graanprijzen', verwacht Hut. 'Veehouders willen het voer graag hebben, maar akkerbouwers zijn op het moment niet snel geneigd om graan te verkopen.'

Overigens laat CZAV weten dat de eerste akkerbouwer vorige week zaterdag is gestart met het regulier combinen van wintergerst. 'Door de goede oogstomstandigheden is de partij droog aangeleverd en de kwaliteit ziet er prima uit', oordeelt de landbouwcoöperatie.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer