Innovaties en nieuwe rassen op Klein- en Steenfruitdag

Een groot aantal telers en kwekers heeft woensdag kennisgemaakt met diverse innovaties en nieuwe rassen op de landelijke Klein- en Steenfruitdag. De teeltbedrijven Berrybrothers in het Gelderse Zoelmond en Megakers in het Gelderse Buren hadden hun deuren opengesteld.

Innovaties+en+nieuwe+rassen+op+Klein%2D+en+Steenfruitdag
© Vidiphoto

Zestig standhouders hadden zich in Buren verzameld, terwijl op de fruitbedrijven praktijkproeven werden gedemonstreerd en uitleg werd gegeven. Het is drie jaar geleden dat een klein- en steenfruitdag werd georganiseerd door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en het kleinfruitteam van Vlamings in het Brabantse De Mortel.

Veel belangstelling was er voor de nieuwe Multispan-foliekas met planten van het nieuwe bramenras Sweet Royalla en het nieuwe vroegrijpe rode bessenras Marlena. Deze foliekas heeft door de royale nokhoogte veel meer luchtingsmogelijkheden in vergelijking met een glazen kas. Uit proeven blijkt dat Sweet Royalla veel zoeter smaakt dan andere rassen. Marlena geeft een betere trosbezetting en heeft minder last van rui in de vroege teelt dan het standaard Junifer-ras.

Verder bleek uit proeven dat zowel bij bramen als bij rode bessen organische meststoffen op een veilige manier kunnen worden gestrooid op potten of containers zonder dat dit gewasschade of fytotox tot gevolg heeft. Het voordeel is dat je in het voorjaar al een basisbemesting kunt toepassen zonder extra water te geven, omdat de grond nog vochtig is van de winter. Fertigatie kan dan later worden toegepast.


Gibberellinezuur

Tijdens de rondgang in kersen was er aandacht voor de optimalisatie van de vruchtkwaliteit en de mogelijkheden van mechanische bestrijding van onkruiden. Door de toevoeging van de stof gibberellinezuur is de hardheid van het vroege ras Burlat verbeterd. De vrucht is daardoor minder kwetsbaar in het handelskanaal. Ook heeft de stof een positieve invloed op de steelkleur, die normaal eerder verkleurt of verdroogt waardoor het lijkt alsof de kers niet meer goed is.

Vlamings is naar eigen zeggen altijd op zoek naar innovaties. Op de informatiebeurs presenteerde de handelsonderneming onder meer de PickPick-plukhandschoen van de gelijknamige Spaanse fabrikant. Het gaat om vingerloze handschoenen met een plastic bakje eraan, waardoor de geplukte vrucht eenvoudig kan worden geoogst. De handschoenen besparen volgens Vlamings op arbeid en zorgen voor een betere kwaliteit zachtfruit. Er zijn veel minder handelingen nodig bij het plukken waardoor ze helpen om beschadigingen aan vruchten te voorkomen.

Vlamings heeft de distributierechten verworven voor Nederland en België en verwacht vooral mogelijkheden voor de oogst van blauwe bessen, maar wellicht ook voor ander zachtfruit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer